e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Κόβουν και συντάξεις που είναι κάτω των 400 ευρώ!


Του Κ. ΚΑΤΙΚΟΥ

Μαχαίρι στο επίδομα καλοκαιριού ακόμη και από συνταξιούχους με αποδοχές - φιλοδωρήματα κάτω των 400 ευρώ έφεραν οι περικοπές που αποφάσισε η κυβέρνηση ελέω Μνημονίου.
Στην πορεία εφαρμογής της απόφασης για κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, αποκαλύπτεται τελικά ότι από το ψαλίδι δεν γλίτωσε κανένας! Ούτε και οι συντάξεις - φιλοδωρήματα, που έκπληκτοι τις είδαν να μειώνονται χιλιάδες συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με τον νόμο, η 13η και 14η σύνταξη καταργούνται και αντικαθίστανται με ετήσιο επίδομα 800 ευρώ. Λογικά λοιπόν μια σύνταξη 400 ευρώ δεν επηρεάζεται, αφού έτσι κι αλλιώς τα «Δώρα» είναι στο ύψος των 800 ευρώ.
Επίδομα καλοκαιριού (μισή σύνταξη) 200 ευρώ, Δώρο Χριστουγέννων (μια σύνταξη) 400 ευρώ και επίδομα Πάσχα (μισή σύνταξη) άλλα 200 ευρώ. Σύνολο Δώρων, 800 ευρώ.
Ελα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι, καθώς το επίδομα καλοκαιριού (200 ευρώ), δόθηκε μειωμένο σε όσους συνταξιούχους τυχαίνει να παίρνουν δύο συντάξεις που το άθροισμά τους δεν φτάνει ούτε τα 600 ευρώ. Η περίπτωση που αποκαλύπτει σήμερα ο «Α.Τ.» είναι μια από τις πολλές και κάνει τους νομοθέτες να σπάνε τα μολύβια τους, αφού τελικά στην πράξη ένας χαμηλοσυνταξιούχος όχι μόνο δεν παίρνει το 200άρι, αλλά το παίρνει και μειωμένο!
Ενας συνταξιούχος παίρνει 210 ευρώ από τον ΟΓΑ και άλλα 300 ευρώ ως σύνταξη θανάτου από άλλο ταμείο (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο). Ο ΟΓΑ βλέποντας ότι ο εν λόγω συνταξιούχος δεν εισπράττει την προνοιακή των 350 ευρώ, συμπέρανε ότι είναι δικαιούχος σύνταξης και από άλλο ταμείο. Του έστειλε λοιπόν ειδοποίηση λέγοντάς του ότι επειδή προφανώς παίρνει σύνταξη και από άλλο ταμείο, θα περιμένει να πάρει το επίδομα από τον άλλο φορέα. Ο άλλος φορέας χορήγησε λοιπόν ως επίδομα καλοκαιριού τη μισή σύνταξη, δηλαδή 150 ευρώ! Οι φτωχοί συνταξιούχοι δηλαδή ενώ θα έπρεπε να πάρουν το 200άρι χωρίς περικοπές, τελικά το πήραν λειψό, μόνο και μόνο επειδή ο νόμος όρισε ότι σε περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων το επίδομα το καταβάλλει ο φορέας που χορηγεί τη μεγαλύτερη σύνταξη. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης επιβάλλεται να αποκατασταθεί η αδικία και να δοθεί κανονικά το πενιχρό επίδομα των 200 ευρώ, σε όλους όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μέχρι 600-800 ευρώ. Διαφορετικά θα υπάρχει το παράδοξο οι χαμηλοσυνταξιούχοι να αδικούνται διπλά, παίρνοντας αντί για 200, μόλις 150 ευρώ επίδομα.