e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Στα όρια πανικού η Β. Ελλάδα

Πηγή: NEWS 24|7

ΕΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΟΓΩ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΓΩΣΕ ΤΙΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, την ώρα που τα κρούσματα έφθασαν τα 60 στη Β.Ελλάδα, όπου έχουν σταματήσει οι αιμοληψίες. Δεν έγινε προμήθεια αντιδραστηρίου για τον έλεγχο του αποθέματος αίματος. Προειδοποιήσεις των ειδικών

Στα όρια του πανικού βρίσκονται οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου έφθασαν τα 60 και το αντιδραστήριο που ασφαλίζει τις αιμοληψίες, δεν υπάρχει.
Έτσι, με την τουριστική περίοδο στο ζενίθ, η Βόρεια Ελλάδα δέχεται διπλό πλήγμα. Από τη μία πλευρά τα απανωτά κρούσματα του ιού που προκαλούν εγκεφαλίτιδες, με 26 ασθενείς να νοσηλεύονται και τέσσερις νεκρούς και από την άλλη να έχουν παγώσει όλες οι αιμοληψίες στα κέντρα της Μακεδονίας για λόγους ασφαλείας και υπάρχει ορατός κίνδυνος για έλλειψη αίματος.
Την ώρα που έχουν παγώσει οι αιμοληψίες σε Λάρισα Κατερίνη Βέροια Κιλκίς και Γιαννιτσά, το υπουργείο Υγείας αναγγέλει σύσκεψη που θα ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή, προκειμένου τώρα να λάβει μέτρα για το πρόβλημα.
Η διευθύντρια του κέντρου αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Γ.Παπαϊωάννου, τόνισε ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει η προμήθεια του ειδικού αντιδραστηρίου που ανιχνεύει στο αίμα τον ιό του Δυτικού Νείλου και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του αποθέματος αίματος που ήδη υπάρχει στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, αλλά και στις αιμοδοσίες αυτής της περιόδου που έχουν σταματήσει, με αποτέλεσμα να απειλείται η περιοχή με έλλειψη αίματος.
Το κόστος του αντιδραστηρίου, αλλά και η ολιγωρία, έχουν αφήσει στην τύχη τους του κατοίκους της Μακεδονίας, που βρίσκονται στα όρια του πανικού, καθώς ούτε το πρόβλημα με τα κουνούπια αντιμετωπίζεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν δέχθηκε ούτε τους ψεκασμούς που πρότεινε να γίνουν στην περιοχή ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης Δήμων και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β.Παπαγεωργόπουλος, προχθές.
Έτσι τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι χιλιάδες τουρίστες, σπεύδουν όπως όπως, να προστατευθούν από τα κουνούπια με πρόχειρα μέσα, ενώ το πρόβλημα με την πιθανή εξάπλωση του ιού ήταν γνωστό από την αρχή του καλοκαιριού, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο.