e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΟΚΑΝΑ: 17 νέες μονάδες σε νοσοκομεία όλης της χώρας

Μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα λειτουργήσουν 17 νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε ισάριθμα νοσοκομεία όλης της χώρας. Στην Αττική, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη λίστα αναμονής για απεξάρτηση, περίπου 3300 χρήστες, θα λειτουργήσουν 4 μονάδες του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία Ελπίς, ΚΑΤ, Αττικόν, ενώ αναμένεται και η σχετική απάντηση από το Τζάνειο νοσοκομείο.

Παράλληλα, οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ θα μπορούν να συνταγογραφούν και εκείνοι τις ουσίες για την απεξάρτηση των χρηστών τοξικών ουσιών (μεθαδόνη, κ.λπ.) μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.
Η λίστα αναμονής για απεξάρτηση με τη μέθοδο των υποκατάστατων ουσιών, έχει φτάσει τα 5.232 άτομα, εκ των οποίων οι 3350 είναι από το λεκανοπέδιο της Αττικής και οι 876 από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν δύο νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ μέσα σε νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιπες θα λειτουργήσουν σε Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Τρίπολη, Καλαμάτα και Ρέθυμνο.
Με την έναρξη λειτουργίας 4 μονάδων στην Αττική, αναμένεται να αποσυμφορηθούν πολύ οι υπόλοιπες μονάδες του ΟΚΑΝΑ, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όσο πιο γρήγορα εξυπηρετηθούν όσοι είναι στη λίστα αναμονής, τόσο καλύτερα για τις υπάρχουσες μονάδες του ΟΚΑΝΑ.
Τα προβλήματα στις συνοικίες της Αθήνας
«Το πρόβλημα της κοινωνικής όχλησης, που προκαλείται από τους τοξικοεξαρτημένους, είναι απόρροια της μεγάλης λίστας αναμονής, είπε η κ.αΜαλλιώρη, δημιουργείται δηλαδή, όχι από τους ενταγμένους, αλλά από τους μη ενταγμένους στο πρόγραμμα, σε βαθμό που να υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι δημιουργείται «λίστα της πιάτσας».
Σύμφωνα αλλωστε, με την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (13/7/2010), που συντάχθηκε μετά από τη διερεύνηση των αναφορών και καταγγελιών των κατοίκων της περιοχής αλλά και της διενέργειας αυτοψιών σε περιοχές του ιστορικού κέντρου, η υποβάθμιση του κέντρου οφείλεται στην ανεπαρκή και πλημμελή παρέμβαση του κράτους και συγκεκριμένα των υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας.
Από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της ομάδας “streetwork” του ΟΚΑΝΑ το Σεπτέμβριο του 2010 σε 11 σημεία του κέντρου της πόλης, όπου παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωση χρηστών (πιάτσα), προκύπτει ότι το 85% των χρηστών, που βρέθηκαν στις περιοχές της έρευνας, δεν είναι σήμερα σε κανένα πρόγραμμα, ενώ μόλις το 15%, 40 δηλ. άτομα σε σύνολο 275 ερωτώμενων, είναι ενταγμένοι σε θεραπευτικά προγράμματα, 23 από αυτά σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και 17 σε άλλα.
Κύρια ευρήματα της έρευνας του ΟΚΑΝΑ
  • Το 78% (214 από τους 275) των τοξικοεξαρτημένων ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 33,7 έτη. 
  • Το 85% των χρηστών (235)  που συναθροίζονται στις περιοχές του Κέντρου δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα Από τους  40 εξαρτημένους που δηλώνουν ότι  βρίσκονται σήμερα σε πρόγραμμα θεραπείας, οι 23 (57,5%) είναι στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης, οι 8 στο 18άνω (20%), οι 7 στο ΚΕΘΕΑ (17,5%) και 2 σε ιδιωτικά προγράμματα (5%). Ουσιαστικά μόνο το 8% όσων συναθροίζονται σε περιοχές του κέντρου είναι θεραπευόμενοι σε πρόγραμμα υποκατάστασης.
  • Από τους 235 χρήστες που δεν είναι ενταγμένοι σε κέντρο θεραπείας σήμερα, οι 142 (60%) ανέφεραν ότι έχουν στο παρελθόν κάνει προσπάθεια απεξάρτησης σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα: 75 ανέφεραν πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ  (32%),  61 το 18 ΑΝΩ  (26%),  35 πρόγραμμα  του ΟΚΑΝΑ  (22%) 32 ιδιωτικά προγράμματα  (13%) ενώ κάποιο άλλο από τα παραπάνω προγράμματα ανέφεραν 18 άτομα (7%). (Σημειώνεται ότι  υπάρχουν άτομα που έχουν κάνει πάνω από μία φορά θεραπεία και σε περισσότερους από έναν φορείς)
  • Συνολικά 113 άτομα δήλωσαν ότι έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να εισαχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα:  στον ΟΚΑΝΑ 95 (84%),  στο ΚΕΘΕΑ 12 (11%), στο 18 ΑΝΩ 4 (3%),  σε ιδιωτικά και ‘άλλα’ προγράμματα 2 (2%).  34 άτομα από τα 113 (30%) δεν έχουν λάβει ποτέ θεραπεία.
Τέλος, ο κ. Α. Λοβέρδος ανέφερε ακόμα θα ξεκινήσουν έλεγχοι για τις μεθόδους απεξάρτησης που εφαρμόζονται στις ιδιωτικές κλινικές απεξάρτησης οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια».

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο