e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

30.000 "φωτογραφικές" προαγωγές!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Με «φωτογραφικές» προαγωγές ημετέρων που θα καταλάβουν όλες τις θέσεις – κλειδιά στο Δημόσιο, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται ν’ αλώσει τον κρατικό μηχανισμό και να πατάξει τη «λευκή απεργία» των δημοσίων υπαλλήλων.
Για να προληφθούν μάλιστα οι αντιδράσεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και ειδικά αυτών που θα «εκπαραθυρωθούν» εν μια νυκτί δεν επιτράπηκε, για πρώτη φορά, η συμμετοχή εκπροσώπων της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας στα Συμβούλια Επιλογής.
Ετσι οι κομματικά αρεστοί χωρίς ν’ ακουστούν οι αντίθετες φωνές, θ’ αναρριχηθούν στις περίπου 30.000 θέσεις ευθύνης εισπράττοντας και το σχετικό επίδομα, ασχέτως αν διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που θ’ απαιτούν τα νέα καθήκοντά τους.
Ηδη το πρώτο βήμα έχει γίνει με τη συγκρότηση του μεταβατικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου στο οποίο απουσιάζει η ΑΔΕΔΥ, ενώ όλα τα μέλη του διορίζοντα από τον υπουργό Εσωτερικών.
Οσο για τα κριτήρια που θα ισχύσουν μόνο αξιοκρατικά δεν μπορεί να θεωρηθούν.
Για παράδειγμα ο αποκλεισμός της βαθμολογίας των υπηρεσιακών εκθέσεων για την επιλογή προϊσταμένων θα έχει ως αποτέλεσμα να μη ληφθεί καθόλου υπόψη η απόδοση των υπαλλήλων.
Με τη μεθόδευση αυτή τις επίμαχες θέσεις θα τις καταλαμβάνουν όχι αυτοί που διακρίνονται για τη εργατικότητά τους, αλλά όσοι έχουν «κολλήσει» κομματικά ένσημα.
Παράλληλα η αλλαγή του χρόνου μοριοδότησης του χρόνου άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου «επιβραβεύει» όσους έχουν αργή υπηρεσιακή εξέλιξη για ποικίλους λόγους.
Με το σύστημα αυτό ένας σημερινός γενικός διευθυντής που έχει διατελέσει και τρία χρόνια διευθυντής και άλλα τρία χρόνια τμηματάρχης θα λάβει λιγότερα μόρια από κάποιον που έχει μόνο ένα χρόνο στη θέση του διευθυντή.
Επίσης, «ψαλιδίζονται» τα όνειρα των παλαιοτέρων υπαλλήλων για την άνοδό τους στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, αφού μειώθηκε στο μισό η μοριοδότηση του συνολικού χρόνου υπηρεσίας (30 έτη από 600 στα 300 μόρια).
Υπέρ της άποψης που διατυπώνουν συνδικαλιστικοί κύκλοι ότι θα προαποφασιστεί ποιοι θ’ αναλάβουν καθήκοντα γενικού διευθυντή ή διευθυντή συνηγορεί και η κατάργηση της σημερινής κλιμάκωσης της βαθμολόγησης της συνέντευξης η οποία πλέον καθίσταται αυθαίρετη.
«Φωτογραφική» θεωρείται και η ρύθμιση που μοριοδοτεί υπερβολικά τους μεταπτυχιακούς τίτλους έναντι των διδακτορικών. Εντύπωση προκαλεί και η μείωση της μοριοδότησης της επιμόρφωσης των υπαλλήλων (από 100 σε 30 μόρια) ενώ η κοινή λογική επιτάσσει τη διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Οσο για τις γραπτές εξετάσεις που θα διεξαχθούν στο εθνικό κέντρο Δημόσιας Διοίκησης αυτές θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα οργάνωσης και μεγάλο κόστος.
Ειδικά στα υπουργεία με πολυπληθείς κλάδους οι υποψήφιοι για διευθυντές και τμηματάρχες θα είναι χιλιάδες.
Το κομφούζιο που έχει να γίνει δεν το φαντάζεται κανείς…