e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Εγκαινιάζεται το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά

Το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2010.

Μετά από εννέα χρόνια, πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις, το νέο σύγχρονο νοσοκομείο ολοκληρώθηκε και το μεσημέρι της Πέμπτης εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Οι εγκαταστάσεις του υλοποιήθηκαν βάσει των πιο σύγχρονων προδιαγραφών αντισεισμικότητας και ασφάλειας. Πέντε κτίρια συνδεδεμένα μεταξύ τους, συνολικής έκτασης 14.911 τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελούν στο εξής το χώρο των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους, ενώ μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ό,τι άλλο διαθέτει η επιστήμη θα είναι τα «όπλα» τους ενάντια στον καρκίνο. Το ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά δυναμικότητος 138 κλινών βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με το οποίο είναι συνδεδεμένο με αεροδιάδρομο.
Η ιστορία της δημιουργίας ενός ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά ξεκίνησε το 2001, όταν με εισήγηση της προέδρου του σωματείου «Ελπίδα» Μαριάννας Βαρδινογιάννη το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρεχώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο τμήμα εκτάσεως από το στρατόπεδο «Βαρύτη», επιφανείας 9.600 τ.μ., με τον όρο να χτιστεί σε αυτό, με δαπάνες του σωματείου, ογκολογική μονάδα παίδων. Στόχος ήταν να στεγαστούν εκεί όλα τα τμήματα και τα ειδικά εργαστήρια που αφορούν τον παιδικό καρκίνο. Τελικά στις 10 Απριλίου 2007 υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς του σωματείου «Ελπίδα» προς το Ελληνικό Δημόσιο και η θεμελίωση του έργου έγινε δύο εβδομάδες αργότερα.
Αποκλειστικά από την «Ελπίδα»
Το νοσοκομείο χτίστηκε και εξοπλίστηκε, ιατρικά και ξενοδοχειακά, αποκλειστικά από την «Ελπίδα» και έχει ενταχθεί διοικητικά και λειτουργικά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Το σωματείο θα αναλάβει τη Μονάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης των παιδιών, όπως του ανατέθηκε από την Πολιτεία. Η μονάδα θα στελεχωθεί από μια ειδική ομάδα επιστημόνων και θα λειτουργεί εντός του νοσοκομείου.
Ο Ξενώνας της «Ελπίδας»
Για τις οικογένειες παιδιών με καρκίνο από την επαρχία ή άλλες χώρες λειτουργεί ήδη από το 1999 στο Γουδί (πολύ κοντά στο νέο ογκολογικό νοσοκομείο) ένας ξενώνας του σωματείου «Ελπίδα».
Στα 32 δίκλινα δωμάτια που διαθέτει έχουν ως σήμερα φιλοξενηθεί 650 οικογένειες. Κάθε δωμάτιο διαθέτει το δικό του μπάνιο, αυτόνομη ψύξη και θέρμανση, καθώς και τηλεόραση. Στον ξενώνα υπάρχουν επίσης κοινόχρηστοι χώροι, όπως σαλόνι, κουζίνες, παιδότοπος κ.ά. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας στον ξενώνα στο πλευρό των οικογενειών βρίσκονται ειδικευμένα στελέχη, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι.