e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ασπίδα και κατά του διαβήτη η μεσογειακή διατροφή

Ακόμα ένα όφελος της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής έφερε στο φως νέα έρευνα. Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει τα άτομα μέσης ηλικίας να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ακόμα και χωρίς θερμιδομέτρηση ή απώλεια βάρους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Rovira i Virgili στο Ρέους της Ισπανίας παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 418 ενηλίκων, ηλικίας 55 έως 80 ετών, ο καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή πίεση ή κάπνισμα. Οι εθελοντές κλήθηκαν τυχαία να επιλέξουν ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή με έμφαση στην κατανάλωση ελαιολάδου, στην ίδια δίαιτα με έμφαση στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από καρύδια και σε μια διατροφή χωρίς καθόλου λιπαρά. Καμία από τις ομάδες, ωστόσο, δεν κλήθηκε να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων ή να αθλείται περισσότερο.

Μετά από τέσσερα χρόνια, μόλις το 10% έως 11% των εθελοντών που ανήκαν στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν εμφανίσει διαβήτη, σε σύγκριση με 18% εκείνων που ανήκαν στην ομάδα που ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.
Οταν, μάλιστα, οι ερευνητές αξιολόγησαν μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των εθελοντών και το ιστορικό καπνίσματος, διαπιστώθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 52% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.