e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Το βιβλίο, δεν μυρίζει πια... Απλώς, τρέχει στους υπολογιστές μας

Της Σοφίας Μπερετάνου

Ακόμα και οι λάτρεις της τεχνολογίας δεν αποδέχτηκαν με τη θέρμη που αγκαλιάζουν κάθε καινοτομία της πληροφορικής, την είδηση για εισαγωγή του ψηφιακού βιβλίου στην αγορά. Η ιστορία «βιβλίο», άλλωστε, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη μυρωδιά, την αφή, γενικά τις αισθήσεις και η ψηφιοποίηση καταργεί τις περισσότερες από αυτές.
Οι καιροί, όμως, αλλάζουν και η μετάβαση από το χαρτί στα bytes έχει ήδη ξεκινήσει. Ο όρος e-book (ηλεκτρονικό βιβλίο) γίνεται όλο και πιο γνωστός. Τα e-books προσπαθούν να μιμηθούν τα παραδοσιακά βιβλία, αξιοποιώντας όλες τις τεχνικές παραλλαγής, παρέχοντας σελιδοδείκτες, σημειώσεις πάνω στο κείμενο, υπογραμμίσεις και ευρετήρια. Διακινούνται ηλεκτρονικά και μπορούν να διαβαστούν από κάθε ενδιαφερόμενο, είτε online, είτε αφού προηγουμένως «κατέβουν» (downloading) στον υπολογιστή ή σε άλλη φορητή συσκευή ανάγνωσης (e-book readers).
Στην Ελλάδα οι εκδοτικοί οίκοι υποστηρίζουν το ηλεκτρονικό βιβλίο και μεθοδικά το βάζουν στη ζωή των βιβλιόφιλων.
Ο εκδότης Αργύρης Καστανιώτης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα θα βγουν στην αγορά δωρεάν e-books σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων και θα διατίθενται σε μορφή e-pub, που είναι η πιο κατάλληλη μορφή αρχείου για ανάγνωση σε e-readers (ηλεκτρονικούς αναγνώστες) και σε smartphones. Δεν πρόκειται για βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα. Προέρχονται από τη βιβλιοπαραγωγή των ετών 2000-2004 του εκδοτικού οίκου. Πρόκειται για δημιουργήματα των Ευγενίας Φακίνου, Ντόρας Γιαννακοπούλου, Στέφανου Δάνδολου, Λένας Διβάνη, Ιωάννας Μπουραζοπούλου, Βασίλη Παπαθεοδώρου, Αλέξη Σταμάτη, Λένου Χρηστίδη κ.α.
Ο εκδοτικός οίκος του Χάρη Ψυχογιού προχώρησε και σε μία μεγάλη καινοτομία για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Μπήκε στο iTunes και το πρώτο του e-book δίνεται με τη μορφή δωρεάν εφαρμογής. Πρόκειται για το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο «Ένα καινούργιο ζωάκι» της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008. Το e-book είναι πολύχρωμο, διαδραστικό, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά, μέσα στην ίδια εφαρμογή, και υπάρχει ηχογραφημένη αφήγηση του περιεχομένου του και στις δύο γλώσσες. Οι Εκδόσεις Ψυχογιός το περιγράφουν ως «κινούμενο διαδραστικό παραμύθι» και παρέχουν 24ωρη τεχνική υποστήριξη μέσα από το mail των εκδόσεων.
Μπορεί τα ψηφιακά βιβλία να «σκοτώνουν» τον έρωτα του παραδοσιακού λάτρη των έντυπων βιβλίων, πλην όμως, κρατούν... γεμάτη την τσέπη του. Κοστίζουν περίπου 30% λιγότερο από την έντυπη έκδοση.
Η ηλεκτρονική έκδοση σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ως παροχή υπηρεσιών και φορολογείται με το προβλεπόμενο ΦΠΑ της κάθε χώρας, οι δε εκδότες προσπαθούν να απορροφήσουν το ΦΠΑ, για να γίνουν τα ηλεκτρονικά βιβλία πιο προσιτά στους αναγνώστες τους.
Οι εκδόσεις Πατάκη, σύμφωνα με τον Γιώργο Ματσιώτα, υπεύθυνο του ψηφιακού τμήματος, παρέχουν στους μαθητές 60 εκπαιδευτικά βοηθήματα σε ψηφιακή μορφή σε αρχείο PDF. Σημειώνεται ότι και το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει στη σελίδα του τα βιβλία του ΟΑΕΔ σε ψηφιακή μορφή.
Οι εκδόσεις Λιβάνη, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ψηφιακού τους τμήματος, Ανδρέα Μαχαίρα, είναι από τις πρώτες εκδοτικές εταιρείες, που επιχείρησαν την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρονικών βιβλίων. Ήδη, από το 2007 διαθέτουν μέσω του web-site http://www.livanisatschool.gr σε ηλεκτρονική μορφή εκπαιδευτικά βιβλία και βοηθήματα.
Εκτός από τα εκπαιδευτικά βιβλία ο οίκος διαθέτει αρκετούς λογοτεχνικούς τίτλους, οι οποίοι πωλούνται από διάφορα sites, που εξειδικεύονται στην πώληση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Το μεγαλύτερο είναι το e.bookshop.gr, το παλαιότερο βιβλιοπωλείο σε ηλεκτρονικά βιβλία στην Ελλάδα.
«Η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων βρίσκεται στα σπάργανα ακόμη, λόγω έλλειψης ηλεκτρονικών τίτλων. Οι εκδότες δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει στην αγορά πληθώρα τίτλων. Αν και η κατάσταση βελτιώνεται, τώρα γίνεται συνείδηση η ανάγκη έκδοσης σε ηλεκτρονικά μέσα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαχαίρας.
Έως πρότινος λειτουργούσε μόνον ένα ώριμο ηλεκτρονικό κατάστημα για την εμπορία ηλεκτρονικών βιβλίων. Σήμερα είναι τρία, ή τέσσερα, και δημιουργούνται και άλλα. Αντίστοιχα, στην αρχή οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων από τον υπολογιστή τους, laptop ή palmtop, συσκευές, που δεν είναι εξειδικευμένες για ηλεκτρονική ανάγνωση. Τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί στην αγορά ειδικοί «ηλεκτρονικοί αναγνώστες» συμπεριλαμβανομένου και του kindle της Amazon. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται η αγορά των κινητών τηλεφώνων, που «διαβάζουν» ηλεκτρονικά βιβλία, όπως Iphone, HTC android, Nokia. Τέλος, ώθηση μεγάλη αναμένεται να δώσει το Ipad της Apple inc.
Γρήγορα ή αργά, ο κυβερνοχώρος θα πλημμυρίσει ψηφιακές σελίδες. Φαίνεται, όμως, πως αυτές θα αργήσουν να βρουν τους χρήστες τους. Οι γνώμες των φανατικών του βιβλίου είναι, ήδη διχασμένες... Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες προτιμούν να «κατεβάσουν» ένα λογοτεχνικό έργο, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσουν χώρο στη βιβλιοθήκη τους και οι παραδοσιακοί, που είναι και οι περισσότεροι, επιμένουν να το «ρουφούν» αγγίζοντας και μυρίζοντάς το - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο