e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Εχεις πακέτο από τον Γιώργο

Σε εξαγγελία κοινωνικών μέτρων προχωρά σήμερα ο πρωθυπουργός, στην προσπάθεια να πείσει ότι η οικονομία έχει μπει σε καλό, αλλά μακρύ δρόμο, αν και στην πραγματικότητα έχει να κάνει με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να πάει με κάποια, έστω και μικρά, κοινωνικά πακέτα. Να σημειωθεί ότι τις αμέσως επόμενες μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμη εξαγγελία κοινωνικού περιεχομένου, η οποία όμως κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κοινωνικούς φορείς, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει το πακέτο μέτρων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Τα μέτρα ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση. Ο πρωθυπουργός, έχοντας στο πλάι του την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, θα εξαγγείλει μέτρα προστασίας των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, ενώ θα ανακοινώσει 17 προγράμματα του ΟΑΕΔ που έχει διαμορφώσει ο πρόεδρος του Οργανισμού, ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο εκ των προγραμμάτων αυτών είναι το πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, με στόχο να μη γίνει καμία απόλυση στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται ιδιαίτερα αμυντικό, εντούτοις, στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα διασωθούν 400.000 θέσεις εργασίας. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με νέους επιχειρηματίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου όλο το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί ως ένα μικρό πακέτο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, κάτι στο οποίο έχει συμφωνήσει και η τρόικα.

Στο κυβερνών κόμμα πάντως γίνεται έντονη συζήτηση για το αν πρέπει το μίνι πακέτο στήριξης των μικροσυνταξιούχων να ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση καθώς το επικοινωνιακό αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι αρνητικό. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί ως αδυναμία και υποχώρηση, που θα σηματοδοτεί πανικό». Οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι το Μέγαρο Μάξιμου προσανατολίζεται, παρά τις διαφωνίες των στελεχών, να προχωρήσει στις ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους πριν από τις δημοτικές - ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ