e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Επιτακτική η διασφάλιση της ατελούς διέλευσης των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια

Τον άμεσο καθορισμό συνάντησης με τους εκπροσώπους της για το φλέγον ζήτημα της ελεύθερης διέλευσης των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια ζήτησε η Ε.Σ.Α.μεΑ. με επιστολή της στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, τόσο η Ε.Σ.Α.μεΑ. όσο και οι φορείς – μέλη της προέβησαν σε αλλεπάλληλες έντονες παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την οριστική ρύθμιση του ζητήματος αυτού, που οδήγησαν τελικά στην έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου του Υπουργείου στις 26 Αυγούστου 2010, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι : «Παράλληλα το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων θα προωθήσει ρύθμιση για την οριστική επίλυση του προβλήματος». Επίσης, με το ανωτέρω δελτίο τύπου το Υπουργείο διαβεβαίωνε τα άτομα με αναπηρία ότι οι εταιρίες Έργων Παραχώρησης θα ανταποκριθούν στο αίτημα της Κυβέρνησης για την ελεύθερη διέλευση των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη απαλλαγή των τελών διοδίων για τα αναπηρικά αυτοκίνητα.

Από τότε έως και σήμερα ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει προβεί σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια για την θεσμική επίλυση του ανωτέρω θέματος, παρ’ όλο που παρουσιάζονται ακόμη κρούσματα άρνησης των εταιρειών να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ και οι φορείς-μέλη της από τον Αύγουστο του 2010 αναμένουν συγκεκριμένες ενέργειες. Τον Οκτώβριο του 2010 θέτουν ξανά ένα ζήτημα για το οποίο το Υπουργείο είχε δεσμευθεί να προωθήσει ρύθμιση για την επίλυσή του.

Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι δυνατόν να εξαρτώνται από τις διαθέσεις των ιδιωτικών εταιρειών, αλλά θα πρέπει να προστατεύονται με ισχυρό τρόπο από τη νομοθεσία χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. Ειδικά στην παρούσα οικονομική περίοδο, οι συνεχείς αυξήσεις που σημειώνονται στις τιμές των διοδίων είναι απαγορευτικές για τα άτομα με αναπηρία που ανήκουν στην πλειοψηφία τους στις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις. Σε ότι αφορά τα οδικά δίκτυα, Αττικής Οδού (εξυπηρετεί όλη την Αττική), Εγνατίας Οδού (εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα), Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου και Σήραγγας Ακτίου Πρέβεζας, γίνεται αντιληπτό ότι η χρήση τους είναι απαγορευτική στα άτομα με αναπηρία, αφού σε αυτά δεν ισχύει το ανωτέρω ευεργετικό μέτρo - ΕΣΑμεΑ