e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για το ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των ποινών και των συνθηκών κράτησης ΑμεΑ

Την αναγκαιότητα του σχεδιασμού και της εφαρμογής ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, τα οποία κρατούνται στις φυλακές της χώρας, που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έθεσε η Ε.Σ.Α.μεΑ. με σχετική επιστολή της στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη, κοινοποιούμενη και στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή Εξέτασης του Σωφρονιστικού Συστήματος, με αφορμή το ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε το Υπουργείο στη Βουλή για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ποινών.

Το αναπηρικό κίνημα προσδοκά ότι θα συμπεριληφθούν ειδικά μέτρα και ρυθμίσεις για εκείνους τους κρατούμενους που ανήκουν στην ευπαθή κοινωνικά ομάδα των ατόμων με αναπηρία και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνει σειρά μέτρων για τα άτομα με αναπηρία είτε έχουν την ελληνική υπηκοότητα, είτε είναι νόμιμοι μετανάστες, καθώς και για τους γονείς/κηδεμόνες και εν γένει όσους βάσει δικαστικής απόφασης φροντίζουν άτομα με βαριά αναπηρία και έχουν α΄ βαθμό συγγένειας με τους τελευταίους.


- Σε ότι αφορά το μέτρο της απαγόρευσης κράτησης για δικαστικά έξοδα επισημαίνεται ότι αυτό θα ανακουφίσει ιδιαιτέρως όσους κρατούνται και είναι άτομα με αναπηρία.

- Ως προς το μέτρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής, ζητείται να επεκταθεί – εκτός από τους κρατούμενους με ποινή φυλάκισης που είναι άνω των 75 ετών - και σε όλους ανεξαιρέτως τους κρατούμενους με ποινή φυλάκισης που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
- Για τους κρατούμενους με αναπηρία (έλληνες, νόμιμοι μετανάστες) που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο περιορισμός της προσωπικής τους ελευθερίας για οποιοδήποτε λόγο δεν τους αφαιρεί ούτε την αναπηρία ούτε τις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από αυτήν. Για αυτούς η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την ενεργοποίηση της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 2776/1999, με την άμεση λήψη των ακόλουθων θεσμικών μέτρων:
1. Προσβασιμότητα όλων των κτιριακών υποδομών των σωφρονιστικών καταστημάτων και των χώρων προσωρινής κράτησης.
2. Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για την παροχή ιατρικής και θεραπευτικής φροντίδας σε κρατούμενους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
3. Διασύνδεση του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού και όλων ανεξαιρέτως των σωφρονιστικών καταστημάτων με τα Γενικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας και τα Κέντρα Αποκατάστασης των Ατόμων με Αναπηρία.
4. Δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών βοηθημάτων των θεραπευτικών μέσων και των αναλωσίμων υλικών τους στους κρατούμενους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
5. Εξατομικευμένη θεραπεία για τους ψυχικά πάσχοντες κρατούμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καθώς και τους ακαταλόγιστους εγκληματίες του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα - ΕΣΑμεΑ