e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Γενναία ενίσχυση της απασχόλησης

Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας
Σε μία γενναία ενίσχυση της απασχόλησης προχωρεί η κυβέρνηση - υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων αλλά και των βουλευτών εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών - ανακοινώνοντας σήμερα προγράμματα στήριξης της εργασίας. Σύμφωνα με τη δημόσια παραδοχή κυβερνητικών στελεχών αλλά και των προβλέψεων του ίδιου του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η ανεργία αναμένεται να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, αγγίζοντας το 1 εκατομμύριο πολίτες.

Στο υπουργικό συμβούλιο που συνήλθε χθες υπό τον Πρωθυπουργό, η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη παρουσίασε τις βασικές αρχές του σχεδίου και συμφωνήθηκε από όλους να προωθηθεί άμεσα. Ετσι, το «πακέτο» αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα μετά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα πρόκειται για 17 συνολικά προγράμματα στήριξης της εργασίας ύψους 2,3 δισ. ευρώ που θα αφορούν περί τους 660.000 εργαζομένους και άνεργους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγράμματα αυτά θα καλύπτουν επί 18 μήνες τις εργοδοτικές εισφορές κατά 100%. Τα χρήματα θα προέλθουν από αλληλόχρεο λογαριασμό του ΟΑΕΔ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Βασική μέριμνα των προγραμμάτων είναι αφενός να διατηρηθούν υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αφετέρου να δημιουργηθούν καινούργιες.
Προς τούτο θα επιδοτηθούν πλήρως οι εργοδοτικές εισφορές για διάστημα 18 μηνών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με στόχο να παραμείνουν ενεργές περί τις 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας και να επιχορηγηθεί το μη μισθολογικό κόστος (ισοδύναμο με τις εργοδοτικές εισφορές ανά μήνα) περίπου 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Οι στοχευμένες ομάδες που θα υπαχθούν στα προγράμματα είναι όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 50 ετών και όσοι έχουν αναπηρίες, ενώ οι μισές περίπου θέσεις θα απευθύνονται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (που απασχολούν μέχρι 10 άτομα) αρκεί 3 μήνες πριν ζητήσει να υπαχθεί στο πρόγραμμα η επιχείρηση να μην έχει προχωρήσει σε μείωση προσωπικού - είτε με καταγγελία σύμβασης είτε με εθελουσία.