e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Οι συσκευές που καταστρέφουν τον οργανισμό μας

Μπορεί να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και μερικές φορές πιο ευχάριστη, ωστόσο τα gadgets δεν κάνουν τις ίδιες «χάρες» και στην υγεία μας. Ολο και περισσότερες έρευνες ασχολούνται με τα προβλήματα που προκαλούν στο σώμα μας οι hi tech συσκευές που έχουμε βάλει στη ζωή μας. Ο «χάρτης» των βλαβών που προκαλούν στο σώμα μας δείχνει τελικά ότι τα gadgets κάποιες φορές έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα... βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

1. Μάτια Η πολύωρη χρήση υπολογιστή μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στα μάτια. Ερευνα του Κολεγίου Οπτομετρίας αποκάλυψε ότι δύο στους πέντε εργαζομένους που χρησιμοποιούν υπολογιστή πάσχουν από πονοκεφάλους. Επίσης, πάνω από τους μισούς εργαζόμενους έχουν κουρασμένα μάτια, ενώ το 25% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να εστιάσει.

2. Αφτιά Οταν κάποιος ακούει δυνατά μουσική σε IPod αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να αποκτήσει προβλήματα ακοής. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2006, ένας στους πέντε έφηβους έχει εκδηλώσει τέτοιο πρόβλημα. Οτιδήποτε πάνω από 85 ντεσιμπέλ, υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη.

3. Ωμοι και αγκώνας Η παιχνιδοκονσόλα Wii φαίνεται να ευθύνεται για μια σειρά από τραυματισμούς. Επειδή ενθαρρύνει τον χρήστη να μιμηθεί κινήσεις που θα έκανε σε πραγματικά αθλήματα, όπως το τένις και το γκολφ, μπορεί να εκδηλώσει «αθλητικούς» τραυματισμούς στους ώμους και τον αγκώνα από την επανάληψη της κίνησης. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη της προθέρμανσης ακόμα και στα εικονικά αθλήματα.

4. Περίμετρος μέσης Το να σωριάζεται κανείς μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι κακό μόνο για τον αυχένα του, αλλά και για την περιφέρεια της κοιλιάς του. Η καθιστική ζωή είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία και συνεπώς στις καρδιαγγειακές παθήσεις

5. ΠαλάμηΗ «παλάμη του Playstation» είναι μια κατάσταση που διαγνώστηκε για πρώτη φορά σε ένα κορίτσι στην Ελβετία, πέρυσι. Τα χέρια της ήταν κόκκινα, πρησμένα και πονούσαν και αυτά τα συμπτώματα αποδόθηκαν στο γεγονός ότι έπαιζε πάρα πολλές ώρες με την παιχνιδοκονσόλα. Η κατάσταση βελτιώνεται με την αποχή από το παιχνίδι.

6. Πλάτη και αυχένας Η καθιστική στάση πολλή ώρα στο ίδιο σημείο για να δει κανείς τηλεόραση ή για να παίξει στον υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα τόσο στην πλάτη όσο και στον αυχένα, τα οποία εκδηλώνονται ακόμα και σε παιδιά. Με τον καιρό, οι αρθρώσεις στην σπονδυλική στήλη σκληραίνουν και έτσι εκδηλώνονται πριν την ώρα τους προβλήματα εκφυλισμού, αλλά και αποδυνάμωση των μυών του κορμού.

7. Πρόσωπο Η «δερματίτιδα του κινητού τηλεφώνου» είναι μια νέα δερματική πάθηση που εντόπισαν οι ειδικοί. Αυτή αφορά ανθρώπους που αναπτύσσουν μια αλλεργική αντίδραση στη νίκελ επιφάνεια του κινητού. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτή την αλλεργία καθώς μπορεί να έχουν ήδη ευαισθητοποιηθεί από νίκελ φο μπιζού.

8. Καρπός Η πιο κοινή αιτία προβλημάτων του καρπού είναι η χρήση του «ποντικιού» στον υπολογιστή. Οι εργαζόμενοι γραφείου έχουν πολλές πιθανότητες να εκδηλώσουν κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης σε χέρια, πλάτη, λαιμό κτλ.

9. Αντίχειρες και δάκτυλα Λέγεται «o αντίχειρας του Texter» και εκδηλώνεται σε όσους γράφουν πολλά SMS. Αυτή η κίνηση όταν είναι επαναλαμβανόμενη προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις του αντίχειρα.

10. Βουβωνική χώρα και μηροί Το σύνδρομο του «δέρματος τοστ» λόγω της υπερέκθεσης του δέρματος στη θερμοκρασία των λάπτοπ εκδηλώνεται με αποχρωματισμό του δέρματος και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις με καρκίνο. Επιπλέον, οι άνδρες που χρησιμοποιούν πολύ το λάπτοπ μπορεί να λειτουργούν σε βάρος της γονιμότητάς τους. Η θερμοκρασία του λάπτοπ έχει κακή επίδραση στην παραγωγή σπέρματος στους όρχεις - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο