e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Οι Βέλγοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα ΕΛΤΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκη Παπανικολάου - Δ. Τσουπαρόπουλος
 
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήρθε η είδηση ότι μεγάλη εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα ΕΛΤΑ, που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, για να ακολουθήσει η επιβεβαίωση από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, ότι πρόκειται για τα βελγικά ταχυδρομεία.
Οπως νωρίτερα είχε αναφέρει σε συνεντεύξεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στην εφημερίδα «Wall Street Journal», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον στον χώρο των επενδύσεων από εταιρείες εντός και εκτός της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον μία μεγάλη εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη εκδήλωσε «ρητό ενδιαφέρον» για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Την είδηση περί ενδιαφέροντος από μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο ταχυδρομικών υπηρεσιών μετέδωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνεται ότι οι Βέλγοι είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν για τη θυγατρική των ΕΛΤΑ, Ταχυμεταφορές- ΕΛΤΑ, κατά την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για είσοδο ιδιώτη στην εταιρεία, η οποία όμως δεν προχώρησε.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας είναι η πώληση του 49% των ΕΛΤΑ (το υπόλοιπο 51% παραμένει στο Δημόσιο) καθώς και το 100% της εταιρείας Ταχυμεταφορές- ΕΛΤΑ. Παρ’ ότι, η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ δεν έχει ξεκινήσει ούτε έχει οριστεί χρηματοοικονομικός σύμβουλος, στελέχη του υπουργείου Υποδομών εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα βρεθεί ιδιώτης επενδυτής. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η βελτίωση των οικονομικών του Οργανισμού, που μετά την εξαιρετικά ζημιογόνο χρήση του 2009 , παρουσίασε κέρδη 7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010, ως αποτέλεσμα κυρίως των δραστικών περικοπών στη μισθοδοσία του προσωπικού. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση η μείωση των αποδοχών θα περιορίσει τις δαπάνες των ΕΛΤΑ κατά 60 εκατ. ευρώ, περίπου. Στα ΕΛΤΑ ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 8.700, ενώ κάθε χρόνο γίνονται προσλήψεις περίπου 2.500 εποχικών, που καλύπτουν, σύμφωνα με τους εργαζομένους, το 40% σχεδόν του έργου της διανομής.
Παράλληλα, ο Οργανισμός καλείται να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν με την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, η οποία θα ισχύσει στη χώρα μας από το 2013. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση των ΕΛΤΑ εστιάζει στην ανάπτυξη των ταχυμεταφορών, στην προώθηση των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από τη συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στον περιορισμό του δικτύου καταστημάτων και διανομής.
Οι εργαζόμενοι, πάντως, στα ΕΛΤΑ χαρακτηρίζουν την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού ως «μία πρόταση αυτοκτονίας» και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

ΠΙΕΖΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάθεση του επίσημου σχεδίου του νέου προϋπολογισμού η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σχετικά με την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, ικανοποιώντας και τις αυστηρές συστάσεις της τρόικας για την εφαρμογή ενός σχεδίου άμεσης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στόχος των πιέσεων αυτών, οι οποίες κατά πληροφορίες θα ενταθούν αμέσως μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, είναι η υπέρβαση του στόχου του μνημονίου για έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Είναι, μάλιστα, πιθανό, ο νέος, υψηλότερος στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας να ενσωματωθεί σε μελλοντική αναθεώρηση του μνημονίου, ώστε να καταστεί και νομικά δεσμευτικός για την κυβέρνηση.
Το κλίμα κινητοποίησης γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις, στο οποίο έχει ήδη εισέλθει το οικονομικό επιτελείο, φρόντισε να κάνει περισσότερο από προφανές ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα ΕΛΤΑ. Πίσω, ωστόσο, τις μεμονωμένες ανακοινώσεις ενδιαφέροντος κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να στείλει ένα δελεαστικό μήνυμα στη διεθνή αγορά, ότι η Ελλάδα ανοίγει και πάλι πεδίο δόξης λαμπρό για μεγάλες business, με επίκεντρο τη δημόσια περιουσία.
Το «μενού» των ιδιωτικοποιήσεων δείχνει πλέον τόσο εκτεταμένο, που δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε έσοδα πολύ υψηλότερα των 3 δισ. ευρώ, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί η δέσμευση του γγ Αποκρατικοποιήσεων κ. Χριστοδουλάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί το όλο πρόγραμμα σε μία γενική εκποίηση σε εξευτελιστικές τιμές Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει πραγματικά τα πάντα, από τον τζόγο μέχρι τις δημόσιες υποδομές, αλλά παραμένει ακόμη άγνωστος «Χ» ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρει η κυβέρνηση να πουλήσει σε καλές τιμές, τη στιγμή που οι αξίες στην οικονομία καταρρέουν λόγω της κρίσης και η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τις αυστηρές επιταγές του μνημονίου.
Ισως, για τον λόγο αυτόν - άλλωστε - η κυβέρνηση όχι μόνον δεν δείχνει να αρνείται την αναθεώρηση του στόχου των 3 δισ., αλλά με ρεαλισμό αποδέχεται μία ενδεχόμενη αύξησή του, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι έσοδα της τάξης μόλις του 1% του ΑΕΠ, αποτελούν σταγόνα εν τω ωκεανώ του δημόσιου χρέους, το οποίο πλέον προσεγγίζει το 140% του ΑΕΠ.

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο