e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η ''Μήδεια''σε αγγλόφωνη σκηνή του Θεάτρου Κένταυρος, στο Μόντρεαλ

Tης Ι. Φραγκούλη

Ο θίασος Scapegoat Carnivale Theatre του συγγραφέα- ηθοποιού Ανδρέα Απέργη ανεβάζει στην κεντρική αγγλόφωνη σκηνή τουΜόντρεαλ στο θέατρο ''Κένταυρος'' (Centaure Theatre) τη ''Μήδεια'' του Ευρυπίδη σε μετάφραση του Ελληνοκαναδού καλλιτέχνη και του Joseph Shragge.
Το έργο θα σκηνοθετήσουν η Alison Darcy και ο Αντρέας Απέργης με πρωτότυπη μουσική του Brian Lipson, μουσική διεύθυνση από τον David Oppenheim, σκηνοθεσία και σχέδια ενδυμασιών από την Amy Keith, φωτισμό από τον David Perreault Ninacs και παραγωγή/διεύθυνση σκηνής από την Melanie St-Jacques.
H France Rolland θα ερμηνεύσει τη Μήδεια αντιμέτωπη με τον Αντρέα Απέργη ως Ιάσονα. Στους υπόλοιπους ηθοποιούς περιλαμβάνονται ο ιδρυτής και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Κένταυρος Maurice Podbrey καθώς και οι ηθοποιοί του Μοντρεάλ Alex Ivanovici, Dusan Dukic, Diana Fajrajsl, Holly Gauthier Frankel, Melissa Trottier, Gitu Jain, Stefanie Buxton, Lindsay Wilson, Elijah Flomen, Thomas Rolland Apergis, John Dodge και Γιώργος Μπεκιάρης.
Η ''Μήδεια'' είναι μια από τις πιο σημαντικές και απόλυτες ελληνικές τραγωδίες. Η υπόθεσή της περιστρέφεται γύρω από τις συνέπειες που ακολούθησαν όταν ο Ιάσων εγκαταλείπει τη σύζυγό του Μήδεια για την κόρη του βασιλιά Κρέοντα. Η Μήδεια, μετά την εξορία της από το βασιλιά σχεδιάζει την εκδίκησή της κατά του Ιάσονα. Μια ημέρα αυτή είναι γεμάτη σκοτεινές δολοπλοκίες, πολιτικές αναταραχές και τραγωδία.
Η παραγωγή είναι εν πολλοίς εμπνευσμένη από την Ελλάδα της δεκαετίας του 1920, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ανάμειξη της ελληνικής και της τουρκικής κουλτούρας είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα ρεμπέτικα τραγούδια, μια θλιμμένη μουσική που συχνά συγκρίνεται με τα αμερικάνικα μελαγχολικά τραγούδια των μαύρων. "Ο αρχαίος χορός θα τραγουδήσει ρεμπέτικα, μια μουσική που μεταφέρει τη θλίψη και το δράμα στη συγχρονη κοινωνική σκηνή με μια διεθνικότητα και ένα πάθος", δήλωσε στο ΑΠΕ ο εμπνευστής της παράστασης Ανδρέας Απέργης.
Οι παραστάσεις της Μήδειας στην αγγλόφωνη κεντρική σκηνή του θεάτρου Κένταυρος στο Παλιό Μοντρεάλ, θα πραγματοποιηθούν απο 21-30 Οκτωβρίου στις 8.30 π.μ.
Μια απο τις παραστάσεις (22 Οκτωβρίου) είναι αφιερωμένη στις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ.
Μέρος των εισπράξεων θα διατεθεί στις Κοινωνικές Υπηρεσίες της ΕΚΜ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο