e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η προτομή του Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής επιστήμης, σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Tης Π. Γιούλτση

Πριν από περίπου 200 χρόνια, ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε χαρίσει στο Μονπελιέ της Γαλλίας μια προτομή του Ιπποκράτη σε ένδειξη σεβασμού στο έργο του μεγάλου πατέρα της ιατρικής επιστήμης. Πριν από λίγες μέρες, μια ακόμη προτομή του Ιπποκράτη εγκαταστάθηκε στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, όπου λειτουργεί η παλαιότερη ιατρική σχολή της Ευρώπης. Αυτή τη φορά, δωρητής ήταν ο Δήμος της Κω, σε μια συμβολική κίνηση για την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του Ιπποκράτη σ' όλο τον κόσμο.
«Πρόκειται για μια ευρύτερη πρωτοβουλία που ελήφθη από το Δήμο, το 1999. Τότε, αποφασίστηκε να δωρίσουμε την προτομή του Ιπποκράτη στις ιατρικές σχολές κορυφαίων πανεπιστημίων σ' όλο τον κόσμο. Η πρώτη δωρεά έγινε στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, στις ΗΠΑ, το 1999. Ακολούθησε η δωρεά της προτομής στο πανεπιστήμιο Καρολίνσκ της Στοκχόλμης το 2000 και φέτος έγινε η δωρεά της τρίτης προτομής», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Κανταρζής.
Η υποδοχή στο Μονπελιέ ήταν θερμή. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Φιλίπ Ογκ, ο πρύτανης Ζακ Μπρινζέρ και οι καθηγητές της ιατρικής σχολής χαρακτήρισαν τη δωρεά του Δήμου Κω ακόμη σημαντικότερη από εκείνη που έγινε πριν από 200 χρόνια, καθώς προέρχεται από το νησί, που δίδαξε και γεννήθηκε ο Ιπποκράτης. Σημείωσαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι με την πρωτοβουλία αυτή η ιατρική σχολή του Μονπελιέ "ξαναβαφτίστηκε" στις αρχές και τις ιδέες της Ιπποκρατικής ιατρικής.
Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας του Δήμου Κω είναι οι δωρεές να συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ιατρικών σχολών σε όλο τον κόσμο και, με απόφαση κορυφαίων οργάνων, να προβληθεί παγκοσμίως η Κως ως το νησί, όπου θεμελιώθηκε η ιατρική επιστήμη.
«Οι τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζουν τις ενέργειες του Δήμου ως μια προσπάθεια προβολής της Ιπποκρατικής ιατρικής σε πολύ υψηλό επίπεδο και επιθυμούν τη συνέχιση των δωρεών» σημειώνει ο κ. Κανταρζής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η δημοτική αρχή επεξεργάζεται μια ακόμη πρόταση, που αφορά στον επαναπροσδιορισμό του όρκου του Ιπποκράτη για πρώτη φορά μετά από 2.400 χρόνια. «Οι εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική, η καθιέρωση νέων μεθόδων και η εμφάνιση ηθικών διλημμάτων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό του όρκου του Ιπποκράτη. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαμε να καλέσουμε στο νησί τους κορυφαίους γιατρούς του κόσμου, σε μια παγκόσμιας εμβέλειας συνάντηση με το σκοπό αυτό», τονίζει ο αντιδήμαρχος Κω.
Υπογραμμίζει, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση απαραίτητοι συμπαραστάτες σε μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να είναι τα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού κι ενδεχομένως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υγείας, της περίθαλψης και της πρόνοιας - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο