e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Στήνεται σκηνικό …οργίων στο πετρέλαιο θέρμανσης

Τα …μάτια σας δεκατέσσερα από την Πέμπτη

Προσωπικά δεν είχα και πολλές αμφιβολίες ότι έτσι θα γινόταν, αλλά κάπου μέσα σου τρέφεις  την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στην χώρα μας θα υπάρξει ωριμότητα, ειδικά στις δύσκολες στιγμές που περνάμε  όλοι στα οικονομικά μας.

Ωστόσο, το σκηνικό  …οργίων με την έναρξη της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης από  την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου  έχει ήδη αρχίσει να στήνεται στην αγορά και όλοι μας πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και  στις τιμές και, βεβαίως, στις ποσότητες που θα μας παραδοθούν, με την ελπίδα – φρούδα κι αυτή; - ότι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κάνουν την δουλειά τους.

Ποιοι στήνουν το σκηνικό; Οι πρατηριούχοι επισήμως απειλούν να μην προχωρήσουν σε παραδόσεις, διαμαρτυρόμενοι για την μη επιστροφή μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχουν πληρώσει, προμηθευόμενοι στην περσινή χρονιά το πετρέλαιο, το οποίο έχει πουληθεί σε εμάς, όπως είναι γνωστό, ατελώς.

«Αν δεν υπάρξει  δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών  σχετικά με την επιστροφή του  ΕΦΚ, δεν θα προχωρήσουμε στη διανομή  γιατί δεν έχουμε ρευστό για την  επόμενη αγορά πετρελαίου, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Δημήτρης Μακρυβέλιος.

Το  ερώτημα

Πριν σπεύσει κανείς να πει “δίκιο έχουν οι άνθρωποι”, θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα πώς γίνεται σε μία χρονιά  που έχει πέσει η κατανάλωση σε όλα τα είδη καυσίμων, οι πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης να εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες, έχοντας περάσει μάλιστα η χώρα μας έναν από τους ηπιότερους χειμώνες των τελευταίων ετών…

Όχι, προς Θεού μην  περάσει σε κανέναν από το μυαλό  ότι εμφανίζονται αυξημένες οι αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια, αλλά μεγάλο μέρος των ποσοτήτων αυτών καταλήγει να πωλείται από τους επιτήδειους ως πετρέλαιο κίνησης, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι την επιστροφή του ΕΦΚ! Αποκλείεται να συμβαίνει αυτό, μην το διανοηθείτε καν…

Το κλίμα, λοιπόν, που  δημιουργείται ήδη παραπέμπει σε δυσκολίες παράδοσης του πετρελαίου θέρμανσης και κάτι που δύσκολα  παραδίδεται, δικαιολογημένα ακριβαίνει, έτσι δεν είναι;

Και ο ίδιος ο  κ. Μακρυβέλιος δήλωσε χτες ότι από τα 52 λεπτά το λίτρο που βγήκε πέρσι τέτοια εποχή το καύσιμο στην αγορά, φέτος θα πρέπει να αναμένεται κοντά στα 75 λεπτά.

Κάθισα, λοιπόν, και  βρήκα πόσο πουλούσαν πέρσι τα διυλιστήρια και πόσο πουλάνε  φέτος, συνυπολογίζοντας και τον  ΦΠΑ. Και βρήκα κάτι που το περίμενα!

Πέρσι στις 8 Οκτωβρίου, με βάση τις τιμές που έχει αναρτήσει  στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, τα διυλιστήρια πουλούσαν  προς 650 ευρώ το χιλιόλιτρο το πετρέλαιο  θέρμανσης, χωρίς ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ ήταν 19%, άρα πάμε στα 773 ευρώ.

Φέτος στις 8 Οκτωβρίου, με βάση στοιχεία από την ίδια πηγή, τα διυλιστήρια προ ΦΠΑ πούλησαν στα 887 ευρώ το χιλιόλιτρο. Ο ΦΠΑ είναι 23%, άρα πάμε στα 1091 ευρώ.

Η διαφορά των δύο  τιμών είναι 41% και σίγουρα “τσούζει” τους καταναλωτές, αφού οι διεθνείς τιμές, βάσει των οποίων βγαίνουν οι διυλιστηριακές (Plats) έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης να μας “τσούξει” περισσότερο! Γιατί, για παράδειγμα, η διαφορά από τα 52 λεπτά στα 75 λεπτά ανά λίτρο που είπε ο κ. Μακρυβέλιος είναι μία αύξηση 44%!

Αν, βεβαίως, κάποιοι  από εσάς σκεφθείτε “πήγες και πιάστηκες από κάτι που είπε ο άνθρωπος εν τη ρύμη του λόγου του, τώρα, και παίζεις με ψιλοδιαφορές”  τότε εντάξει, πηγαίνετε από την επόμενη Πέμπτη και γεμίστε δεξαμενές χωρίς να ψαχτείτε, παίζοντάς το – για ακόμη μια φορά – large…