e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Θα μποϋκοτάρουν τις εκλογές

Σε πιθανό μποϋκοτάζ των εκλογών ενδέχεται να προχωρήσουν οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή του εκλογικού επιδόματος

Στα χαρακώματα βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το εκλογικό επίδομα με φόντο τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ βλέπουν ως μονόδρομο την αποχή από τα καθήκοντά τους για τις 16 και 17 Οκτωβρίου αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλλει τη νόμιμη χρηματική αποζημίωση για την επιπρόσθετη εργασία τους κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Στα δικαστήρια για την αποχή
Μάλιστα οι δύο πλευρές θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, καθώς η κυβέρνηση κατέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να χαρακτηρισθεί παράνομη και καταχρηστική η αποχή των υπαλλήλων της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις  16 και 17 Οκτωβρίου.
Οι εργαζόμενοι ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δηλώνοντας αρχής γενομένης ότι θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τις εκλογές όπως τα δημοτολόγια και τα ΚΕΠ, εκτός ωραρίου εργασίας και τα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας από αυτό το Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα, δεν θα εκτελείται καμία εργασία από τις άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ εντός ή εκτός ωραρίου που δεν αναφέρεται στα συνήθη καθήκοντά τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται εργασίες που σχετίζονται με την παραλαβή και μεταφορά του εκλογικού υλικού, ψηφοδελτίων και εκλογικών σάκων.
Κυβέρνηση: Αμείβονται καλά 
Σημειώνεται ότι χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η καθιέρωση ενός νέου εκλογικού επιδόματος στους εργαζομένους των δήμων, που αυτήν την περίοδο θα αποτελούσε προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με άλλους εργαζομένους.
Το υπουργείο σημειώνει ότι το εκλογικό επίδομα είναι ενσωματωμένο στις μηνιαίες αποδοχές τους από 1-1-2005 κάθε χρόνο και όχι μόνο τη χρονιά που διεξάγονται οι εκλογές, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική συμβολή τους στην εκλογική διαδικασία.
Βασικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι να μειωθεί το εκλογικό κόστος κατά 149 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και ο απώτερος σκοπός είναι η συγκέντρωση επιπλέον εσόδων σε μία περίοδο παρατεταμένης κρίσης. Ήδη, πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση της δραστικής μείωσης του εκλογικού επιδόματος των υπαλλήλων πρώτου βαθμού στους ΟΤΑ, η οποία φτάνει το 20%. Πρόκειται για το ποσό των 2.100 ευρώ μικτά, ενώ οι έως τώρα δικαιούχοι φτάνουν τους 160.000 εργαζομένους.
Τέλος τονίζεται ότι η περιστολή της εκλογικής δαπάνης κρίθηκε απαραίτητη, καθώς αποδείχτηκε ότι πολλοί υπάλληλοι είναι εκείνοι, οι οποίοι λαμβάνουν εκλογική αποζημίωση χωρίς να εμπλέκονται καθόλου στην εκλογική διαδικασία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Η ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και καλεί τα  συνδικαλιστικά της στελέχη στο Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  που διοργανώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτίριο 5, αίθουσα 1) κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "η Κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων επέλεξε το δρόμο της αδιαλλαξίας και της σύγκρουσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στους πολίτες και την κοινωνία" ενώ τονίζει ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ που διεκδικούν την επίλυση χρόνιων και δίκαιων αιτημάτων τους, επιτείνει τα αδιέξοδα αντί να προωθεί λύσεις.