e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Θάβει το ΣτΕ τις υποκλοπές

Με μία απόφαση που αιτιολογείται στο τυπικό της σύγκλησης της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει τα πρόστιμα μαμούθ για τις υποκλοπές, στις εταιρίες Vodafone και Ericsson, θάβοντας οριστικά και την έσχατη αντίδραση στο σκάνδαλο που συγκλόνισε τη χώρα


Ισχυρές αντιδράσεις  προκάλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας να ακυρώσει τα πρόστιμα ύψους 76 εκ. και 7,3 εκ. ευρώ που επέβαλε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στις εταιρείες Vodafone και Ericsson για την υπόθεση των υποκλοπών.
Την αρχή έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη η οποία και έθεσε το θέμα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έκανε λόγο για πρωτοφανή απόφαση που αποδυναμώνει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και συνιστά μείζον θεσμικό ζήτημα.
Η απόφαση ελήφθη με την αιτιολογία ότι η ΑΔΑΕ δεν πήρε τις αποφάσεις της σε δημόσια συνεδρίαση, κάτι που κατά τον κ. Παπαϊωάννου ορθά έγινε για να αποφευχθούν πιέσεις από συμφέροντα.
"Το σύστημα κατόρθωσε να τινάξει στον αέρα ένα τεράστιο έργο σε αντίθεση με όλη την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών", τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εκφράζοντας την  απορία του γιατί ανακοινώνεται μόλις σήμερα η απόφαση όταν έχει ληφθεί ενάμιση χρόνο πριν.
Υπογράμμισε δε ότι  πολλά από τα εκατομμύρια αυτά πήγαν σε όσους έχουν την αρμοδιότητα να αποκαλύπτουν, "οι οποίοι βεβαίως πώς θα αποκάλυπταν με μπουκωμένο στόμα".
Μεταξύ άλλων, παρενέβη ο Προκόπης Παυλόπουλος μη θέλοντας να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, λέγοντας ωστόσο ότι  "η Αρχή μπορεί να συνέλθει εκ νέου και να πάρει την ίδια απόφαση". Με τη θέση του συμφώνησε και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ο οποίος δήλωσε ότι "Η ΑΔΑΕ έβγαλε πολύ σύντομα πόρισμα γιατί το ήθελε, ενώ δεν το ήθελε η Δικαιοσύνη".
Από την πλευρά της η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνίων, ΑΔΑΕ, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε για τυπικούς λόγους τις αποφάσεις της, αναφερόμενη στη δημόσια συνεδρίαση, ενώ δεν εξέτασε το βάσιμο των αιτιάσεων των εταιρειών (Vodafone, Ericsson).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η ΑΔΑΕ, όπως και όλες οι υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, συνεδριάζει σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία που τη διέπει και το άρθρο 19 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το απόρρητο της επικοινωνίας. Ο Κανονισμός της ΑΔΑΕ προβλέπει ότι οι συνεδριάσεις των συλλογικών διοικητικών οργάνων είναι μυστικές".

 "Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και η ΑΔΑΕ θα πράξει το καθήκον της", καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχής.