e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Απαραίτητη η θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημοσίων πολιτικών για την αναπηρία

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ε.Σ.ΑμεΑ. επειδή δεν κλήθηκε να παραστεί στη συνάντηση, της 19ης Οκτωβρίου 2010, του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων της χώρας. Εύλογα και δικαιολογημένα τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Ε.Σ.ΑμεΑ να προσκαλείται κατά την περίοδο που το κυβερνών κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση σε όλες τις συναντήσεις που αφορούσαν και στο χώρο των ατόμων με αναπηρία και να μένει εκτός της λίστας των καλεσμένων Κοινωνικών Εταίρων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας. Πεποίθησή μας είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε για αυτή την παράλειψη, η οποία, ασφαλώς, οφείλεται στους διοργανωτές της συνάντησης.

Στην κρίσιμη ομιλία του Πρωθυπουργού, εχθές 19 Οκτωβρίου 2010, για το ακανθώδες ζήτημα της ανεργίας ακούστηκαν - αν και απουσία των ιδίων των ΑμεΑ - μέτρα και πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία όμως βασίζονται σε συνταγές που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 80.


Κρίνουμε ότι οι στόχοι της Κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι ανάμεσα στους πολίτες που πλήττονται με μεγαλύτερη ένταση από την οικονομική κρίση είναι και τα άτομα με αναπηρία. Αυτή η αναγνώριση θα μπορούσε να δώσει αισιοδοξία στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους μόνο εάν συνοδεύονταν από συστηματικές, στοχευμένες και διακριτές δράσεις. Η αξιοπιστία, όμως, των μέτρων και οι πολιτικών που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό θα τεθεί σε δοκιμασία, εάν δεν ληφθεί υπόψη το σοβαρό και διαχρονικό έλλειμμα στην απρόσκοπτη εφαρμογή του μοναδικού νόμου που στηρίζει την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, του γνωστού σε όλους μας ν. 2643/98. Για άλλη μια φορά η ολοκλήρωση της προκήρυξης του ν. 2643 του έτους 2008, δηλαδή η ένταξή των ατόμων με αναπηρία σε θέσεις εργασίας, φαντάζει άπιαστο όνειρο.


Τα άτομα με αναπηρία αναμένουν από το Σεπτέμβριο του 2009 την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός αποκλειστικού νόμου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, ο οποίος θα στηρίζεται σε ένα πλαίσιο συνδυαστικών πολιτικών και μέτρων. Η μακρά ιστορία σχεδιασμού και εφαρμογής αυτού του νόμου θυμίζουν την ιστορία του γεφυριού της Άρτας.


Η δραματική όμως κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους απαιτεί ένα πλέγμα μέτρων και πολιτικών που θα αποτελέσουν ισχυρό δίχτυ προστασίας τους. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του ζήτησε από τους Κοινωνικούς Εταίρους στοχευμένες προτάσεις ακόμα πιο αποτελεσματικές, προκειμένου να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. έχει ήδη προτείνει προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία συγκεκριμένα στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση.


Τέτοιου είδους μέτρα αποτελούν η ενίσχυση και στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό των υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της τελευταίας προκήρυξης του ν. 2643/98, ο σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (μητέρες με αναπηρία, άνεργοι μεγάλης ηλικίας με αναπηρία, μετανάστες με αναπηρία κ.λπ.). Η ενίσχυση της απασχόλησης των ΑμεΑ απαιτεί την άμεση αντίδραση της Πολιτείας μπροστά στον κίνδυνο του κλεισίματος του μοναδικού στη Νότια Ελλάδα Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ που λειτουργεί στο Γαλάτσι και φυσικά την ίδρυση νέων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης ΑμεΑ. σε όλη τη χώρα. Η εκπλήρωση των στόχων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο κομμάτι που αφορά στα άτομα με αναπηρία απαιτεί την ανεύρεση νέων εργαλείων και ενεργητικών πολιτικών στις οποίες καλείται να πρωτοστατήσει ο Ο.Α.Ε.Δ.


Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε σχετικά:
«Το αναπηρικό κίνημα της χώρας ήταν, είναι και θα είναι παρόν σε όλες τις προσκλήσεις και προκλήσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της ανεργίας της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο το αναπηρικό κίνημα με το Παναπηρικό - Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 3 Δεκέμβρη 2010 στην Πλατεία Συντάγματος διεκδικεί τη θέσπιση εθνικού προγράμματος δημοσίων και θεσμικών πολιτικών παρεμβάσεων για την αναπηρία, μεταξύ των οποίων είναι και οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων με αναπηρία. Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι αναμφίβολα θετικές. Η αξιοπιστία τους, όμως θα τεθεί σε δοκιμασία εάν δεν ληφθεί υπόψη το 10% του ελληνικού πληθυσμού και οι ανάγκες του» - ΕΣΑμεΑ