e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Επανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»;

Καινούργια τροπή φαίνεται να παίρνει το θέμα της επανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης, καθότι η Λιμενική Αρχή προτίθεται να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με την Αρχιεπισκοπή ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Την είδηση αυτή έβγαλε η δημοσιογράφος Julie Shapiro στην ηλεκτρονική έκδοση DNAinfo.

Στο άρθρο, που αναδημοσιεύει ο Εθνικός Κήρυκας, αναφέρεται ότι η Λιμενική Αρχή και η Εκκλησία βρίσκονται σε φιλονικία επί χρόνια για το πού και πώς θα ξαναχτιστεί ο ναός, ο οποίος υπήρχε νοτίως του Εμπορικού Κέντρου. Οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο πέρυσι και έκτοτε οι δύο πλευρές δεν έχουν συνομιλήσει.

Ωστόσο, σύντομα, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, η Λιμενική Αρχή σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους της Εκκλησίας και του Γραφείου του Δημάρχου «για να αρχίσει η διαδικασία» επίτευξης συμφωνίας, είπε σε συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας ο Κρις Γουάρντ, εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής.

Στο άρθρο συμπεριλαμβάνονται δηλώσεις του π. Μάρκου Αρέι, εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι η Λιμενική Αρχή δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του για κάποια συνεδρίαση, αλλά θα χαρεί να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε «αυθεντικό διάλογο με αποτελέσματα».

Ο κ. Γουάρντ προειδοποίησε ωστόσο πως αν δεν αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αρχιεπισκοπή είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση του οικοπέδου του Αγίου Νικολάου.

Συγκεκριμένα, είπε την περασμένη Δευτέρα πως «ελπίζουμε πως μπορούμε να διαπραγματευθούμε επιτυχώς μία κατάλληλη αποζημίωση» και συμπλήρωσε ότι «εάν η Εκκλησία αρνηθεί να διαπραγματευθεί με καλή πίστη… θα αναγκασθούμε να επιβάλλουμε κάποια μορφή υποχρεωτικής απαλλοτρίωσης».

Η διαφωνία ξεκίνησε επειδή η Λιμενική Αρχή χρειάζεται το οικόπεδο της εκκλησίας στο 155 Cedar Street για να κατασκευάσει ένα υπόγειο γκαράζ ασφαλείας οχημάτων.

Το έτος 2008 η Λιμενική Αρχή πρόσφερε στην Εκκλησία ένα οικόπεδο λίγο πιο ανατολικά το οποίο ήταν κατά 50 τοις εκατό μεγαλύτερο από το αρχικό στο οποίο υπήρχε ο ναός, καθώς και 20 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση εκεί. Ωστόσο, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανησυχούσε για την επίδοση των χρημάτων, είπε ο π. Μάρκος Αρέι.

Καθώς οι συνομιλίες σέρνονταν μέχρι πέρυσι, ο κ. Γουάρντ είπε ότι φοβόταν πως η κατασκευή του υπόγειου γκαράζ ασφαλείας θα έβγαινε εκτός χρονοδιαγράμματος, οπότε διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και προχώρησε με την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ.

Η έκκληση της Εκκλησίας προσήλκυσε εκτεταμένο ενδιαφέρον στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι πολιτικοί και οι ιδεολόγοι ισχυρίζονταν ότι το μουσουλμανικό τέμενος θα χτιστεί πιο γρήγορα στο πλησίον οικόπεδο (Park 51) πριν ο Άγιος Νικόλαος αποκτήσει τον δικό του οίκο λατρείας και προσευχής, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο κ. Γουάρντ ελπίζει πως θα μπορέσει τώρα να διευθετηθεί το θέμα. Οραματίζεται ο καινούργιος ναός να υψωθεί μέσα από το καινούργιο Λίμπερτι Παρκ, στην επικλινή περιοχή πρασίνου, η οποία θα βρίσκεται πάνω από το υπόγειο γκαράζ ασφαλείας.

Ο π. Μάρκος Αρέι ανέφερε πως κι αυτός ελπίζει επίσης ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την εκκλησία να υψωθεί και πάλι στο σημείο του Εμπορικού Κέντρου και τόνισε πως «εκείνη η πράξη του μίσους (το τρομοκρατικό πλήγμα) δεν επιτρέπεται να ξεχαστεί. 

Δεν ξαναχτίζουμε απλώς έναν ναό. Είναι μία φανέρωση πίστεως, μία δήλωση ελπίδας».

Εκπρόσωπος του δημάρχου Μπλούμπεργκ είπε, ότι η πόλη (της Νέας Υόρκης) επιθυμεί την επανοικοδόμηση του ναού στο σημείο του Εμπορικού Κέντρου.

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο