e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ρωγμές στο εξωτερικό τμήμα πυρηνικού αντιδραστήρα. Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας

Ρωγμές παρατηρήθηκαν, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών, στις σωληνώσεις του συστήματος ασφαλείας ενός αντιδραστήρα του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.
Όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Πυρηνικού ελέγχου, που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του σταθμού, ρωγμές διαπιστώθηκαν σε σωληνώσεις του ανώτατου τμήματος του συστήματος ασφαλείας. Αντίθετα «δεν διαπιστώθηκε καμία διαρροή στο πρώτο περίβλημα (ραδιενεργό τμήμα του αντιδραστήρα) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αντιδραστήρα, πριν από τη διακοπή της για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης που ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου».
Ωστόσο, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες τις βουλγαρικής κυβέρνησης για τη λειτουργία των αντιδραστήρων τόσο του Κοζλοντούι, όσο και των νέων που επιδιώκει να κατασκευάσει στο Μπέλενε. Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία «δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών στην περιοχή», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΜ, ενώ ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου κ. Θανάσης Αναπολιτάνος τόνισε ότι «όταν γίνει το “μπαμ” θα είναι πλέον αργά»!