e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Προσοχή με το lime γιατί μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση

Σε τηλεοπτική διαφήμιση της μπίρας Corona, ενοχλημένη από το σύντροφό της ο οποίος ερωτοτροπεί με μία ξανθιά με μπικίνι, η πρωταγωνίστρια του πετάει το lime που συνοδεύει την μπίρα της. Εκείνος δεν γνωρίζει βέβαια ότι μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως: μία αλλεργική αντίδραση του δέρματός του, την οποία ένας γιατρός αποκάλεσε "Δερματίτιδα της Μεξικανικής Μπίρας".
Μία ουσία που βρίσκεται στο χυμό του lime, αν παραμείνει στο εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα, μπορεί να του προκαλέσει αποχρωματισμό, που στην όψη μοιάζει με το τσίμπημα τσούχτρας και το σημάδι να παραμείνει για μήνες, αναφέρει ο Σκοτ Φλάγκμαν στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Dermatology.
Οι μεξικανικές μπίρες και ειδικά η Corona, σερβίρονται κατά παράδοση με μία φέτα lime στο στόμιο του μπουκαλιού. Πριν το πιούμε ρίχνουμε το lime μέσα στο μπουκάλι και το κουνάμε για να αναμειχθεί με τη μπίρα.
Αλλά αν δεν προσέξουμε μπορεί να χυθεί στο δέρμα μας και "ειδικά σε έναν ασθενή που δεν φοράει μπλούζα και κάθεται στην πισίνα ή στην παραλία", γράφει ο Φλάγκμαν, δερματολόγος της Νέας Υόρκης.
Η αντίδραση αυτή του δέρματος εμφανίζεται λόγω της παρουσίας μίας ουσίας που ονομάζεται ψωραλένιο. Τα λεμόνια περιέχουν ψωραλένιο, επίσης, αλλά όχι τόσο ισχυρό.
Η συμβουλή του είναι αν συμβεί και χυθεί η μπίρα στο δέρμα να το ξεβγάζουμε καλά και να μην καθόμαστε στον ήλιο - Ρόιτερ