e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

O βουδιστής που γνωρίζει τη συνταγή της ευτυχίας

Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο είναι ένας 64χρονος βουδιστής μοναχός, με... γαλλικό παρελθόν. Ο Ματιέρ Ρικάρ γεννήθηκε στο Παρίσι, ο πατέρας του ήταν φιλόσοφος, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και η μητέρα του γνωστή ζωγράφος. Εκείνος, στα 26 του χρόνια πέταξε το διδακτορικό του στη Γενετική και πήγε στα Ιμαλάια για να βρει τον δρόμο του. Και τον βρήκε. Προσηλυτίστηκε στον βουδισμό, έγινε ιερέας και τώρα ασχολείται με τριάντα ανθρωπιστικά έργα του «τρέχουν» στο Νεπάλ, στο Θιβέτ και την Ινδία, ενώ είναι διερμηνέας και σύμβουλος του Δαλάι Λάμα.

Ο τίτλος του πιο ευτυχισμένου ανθρώπου δεν είναι τυχαίος. Του τον απένειμαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, αφού μελέτησαν επί χρόνια τον εγκέφαλό του και διαπίστωσαν ότι ο δείκτης ευτυχίας του, σε αναλογία με τον πιο υψηλό που έχει καταγραφεί, είναι υψηλότερος κατά 0,15 μονάδες.

Οσο για την απάντηση του ίδιου για το μυστικό της ευτυχίας, δίνει τη συνταγή: «Ενστικτωδώς στηρίζουμε τις ελπίδες μας στις εξωτερικές συνθήκες. Δεν είναι λάθος. Είναι φυσιολογικό να λαχταρούν όλοι να ζουν σε μία ελεύθερη χώρα, να γίνουν μακρόβιοι και να είναι υγιείς. Το σημαντικό όμως είναι να επικεντρωθούμε στις εσωτερικές συνθήκες. Η ευτυχία δεν είναι αλληλουχία τυχερών γεγονότων, αλλά τρόπος ύπαρξης, που υποδεικνύει πώς να χειριστούμε ό,τι μας συμβαίνει. Ο δρόμος προς την ευτυχία περνά μέσα από την εκπαίδευση των καλύτερων συναισθημάτων μας, όπως ο αλτρουισμός, η συμπόνια, η εσωτερική ειρήνη. Ταυτόχρονα πρέπει να απαλλαγούμε από άσχημα συναισθήματα όπως θυμός, φόβος, ζήλια, υπερηφάνεια».

Ο Ματιέρ Ρικάρ στο τελευταίο βιβλίο του «Η γεύση της ευτυχίας» γράφει ότι η ευτυχία είναι και η διάθεση για ζωή. Οπως εξηγεί, μελέτες έδειξαν ότι, παράδειγμα, για την αντιμετώπιση του καρκίνου υπάρχουν δύο απαντήσεις: η ηθική και σωματική κατάρρευση ή η επιλογή να ζήσει ο ασθενής όσο μπορεί καλύτερα τον χρόνο που του απομένει - ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ