e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Το stress test των 15 ημερών

Από τη Δευτέρα αρχίζει το stress test για το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας φθάνει στην Αθήνα με την αναθεώρηση του ελλείμματος στη βαλίτσα και με όπλο τα στοιχεία που θα συλλέξει αυτή τη φορά, θα πιέσει για την ένταξή του στον προϋπολογισμό που κλείνει για το 2010

Φύλλο και φτερό θα κάνουν τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία οι ελεγκτές της Eurostat, το κλιμάκιο των οποίων επιστρέφει στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Και αφού ολοκληρώσουν τον έλεγχο, ο οποίος οδηγείται σε βέβαιη αναπροσαρμογή του ελλείμματος όπως έχει ήδη διαρρεύσει στη δημοσιότητα και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, θα ανακοινώσει τα στοιχεία του 2009 περί τις 22 Οκτωβρίου, μαζί με τις προβλέψεις για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση, θα βρεθεί στο τραπέζι με τους αντιπροσώπους της τρόϊκας που θα έρθουν στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου και με τα νέα στοιχεία πλέον στα χέρια τους, θα κλείσουν τον προϋπολογισμό του 2010 συνυπολογίζοντας το τελικό έλλειμμα που θα έχει πλέον προκύψει και θα καθορίσει και τους περαιτέρω χειρισμούς στο μέτωπο της οικονομίας.
Η περίοδος θα είναι δύσκολη, καθώς μόλις θα έχουν τελειώσει οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες έχουν λάβει ήδη χαρακτήρα πόλωσης, με τα δύο κόμματα να συγκρούονται σφοδρά στο μέτωπο των ευθυνών για την οικονομία και το Μνημόνιο.
Και η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει την απαίτηση της τρόϊκας, να συμπεριλάβει στο έλλειμμα και τις καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων που έχει παράσχει το Δημόσιο σε ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ και ο ΟΑΣΑ, των οποίων η αναδιάρθρωση και πώληση του μεριδίου του Δημοσίου, έχει επιλεγεί ως η πλέον πρόσφορη λύση για απαλλαγή του προϋπολογισμού από το χρέος που τις βαρύνει.
Ειδικά για τον ΟΣΕ, το χρέος που θα πιστωθεί ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επιβαρύνσεις για δάνεια που καταπίπτουν ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.
Θετική αποτίμηση από Γ.Παπακωνσταντίνου
Την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε σήμερα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι στη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε η εικόνα της θετικής εξέλιξης του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως εισέπραξε τη θετική αποτίμηση του Ταμείου και πως αποτελεί κοινή εκτίμηση πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει προς την σωστή κατεύθυνση, θα αρχίσει να επανέρχεται η εμπιστοσύνη των αγορών που θα επιτρέψει στη χώρα να απευθυνθεί σε αυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ταυτόχρονα, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα όπως είναι η ανάγκη αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως και η δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.


Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο