e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Περιορισμός των εξορύξεων πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στη Μεσόγειο


 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17/8/2010



Στην επικινδυνότητα των εξορύξεων πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στην περιοχή της Μεσογείου αναφέρθηκε σε επιστολή της η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Stefania Prestigiacomo- η οποία είχε πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία- καθώς στους Επιτρόπους Περιβάλλοντος και Ενέργειας, JanezPotocnik και GüntherOettinger αντιστοίχως.
Η Υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι μία δράση περιορισμού των εξορύξεων σε μεγάλο βάθος αποτελεί σε πρώτη φάση αναγκαιότητα έως ότου τα παράκτια κράτη σχεδιάσουν και υιοθετήσουν μία συγκεκριμένη στρατηγική για την εξόρυξη πετρελαίου στη Μεσόγειο. Στην περίπτωση ατυχήματος, όπως αυτού στον Κόλπο του Μεξικού, οι συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου θα είναι καταστροφικές και πιθανόν μη αναστρέψιμες. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένας μηχανισμός συντονισμού και πρόληψης.
Η Υπουργός θα συνεχίσει τις επαφές και με άλλους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες της Μεσογείου για το θέμα αυτό. (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=483)

 
-------------------------

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ e-NEWSandVIEWS:
Προς τι η τόσο αιφνίδια άποψη της Κυρίας Υπουργού; Πράγματι υπάρχει σκέψη φόβου τυχόντων ατυχημάτων όπως αυτού των Η.Π.Α. ή μήπως το αναμάσημα των προτάσεων άλλων Εταίρων, μας "έρχεται κουτί" γιατί  δεν θέλουμε να "κακοκαρδίσουμε" την γείτονα και επιπλέον παραβλέποντας το οικονομικό μας όφελος από μια τέτοια προσπάθεια τώρα που τα οικονομικά της χώρας απαιτούν την όποια εισροή;