e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη σας στο ΙΚΑ

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣonline

Τις πλέον αυστηρές κυρώσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι το κλείσιμο επιχειρήσεων ή ακόμα και να κατασχεθούν οι τραπεζικές καταθέσεις, αντιμετωπίζουν οι εργοδότες που δεν θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς και η νέα διοίκηση του ΙΚΑ έχουν θέσει ως στόχο να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή στην χώρα μας και να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων.

Μόνο οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ και ο στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να συγκεντρωθούν μέχρι την λήξη της προθεσμίας της ρύθμισης πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Οι οφειλέτες-εργοδότες στο ΙΚΑ αγγίζουν τους 240.000 και οι οποίοι χρωστάνε 4,5 δισ. ευρώ. Επίσης, το ίδιο το κράτος χρωστά στο ΙΚΑ τα διπλάσια χρηματικά ποσά από τους ιδιώτες, δηλαδή περίπου 8,5 δισ. ευρώ.

«Η ανοιχτή πρόσκληση για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, με τους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν ως τις 15 Οκτώβρη, έχει ως σκοπό την διευκόλυνση των ίδιων των επιχειρήσεων, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος .

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, το ποσοστό έκπτωσης του 80% των πρόσθετων επιβαρύνσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, ή του 60% σε περίπτωση εξόφλησης σε 36 ή 48 δόσεις, δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθεί και η ξεκάθαρη δέσμευση του Υπουργού Εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Αυτό που εμείς δεσμευόμαστε στο ΙΚΑ, όπως αναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ, είναι ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, αξιοποιώντας την πρόκληση της 15ης Οκτώβρη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή τη ρύθμιση να αποτελέσουν αφετηρία θετικής ενσωμάτωσης τους, με πρωτεύοντα προσανατολισμό, η μείωση της εισφοροδιαφυγής να συνδυαστεί και με τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Γιατί ας είμαστε ειλικρινής οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι υψηλές , και μία από τις βασικότερες αιτίες είναι ακριβώς ότι ενσωματώνουν και την απώλεια των εσόδων που προκαλεί η εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Όλοι μαζί πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα ενάρετη αφετηρία που θα εξυπηρετεί τη Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους. "Συμμαχία για την Κοινωνική Ασφάλιση" αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος.

Πρόσκληση προς τους οφειλέτες-εργοδότες να υπαχθούν έγκαιρα στις ρυθμίσεις του υπουργείου για τις οφειλές στα Ταμεία και να πληρώσουν τα χρέη τους, απηύθυνε και πάλι ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μέσω της συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Επίσης, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ταμεία είναι ευνοϊκές για τους εργοδότες και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για τις μεγάλες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 300.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο θέμα των οφειλών ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι από τους ελέγχους γίνεται φανερό ότι το ποσό των χρεών αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει τα 15 δις. ευρώ, ενώ όσον αφορά τους οφειλέτες είπε ότι πρόκειται για 800.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων οι 450.000 είναι επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, 250.000 αγρότες και περίπου 100.000 πρόσωπα που ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ Αττικής κ. Νίκος Χατζόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η νέα διοίκηση του οργανισμού κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και πρέπει όλοι να πληρώνουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εντολή που έχει δοθεί στους εργαζόμενους των εσόδων είναι να ελέγχουν καλά τους οφειλέτες-εργοδότες και όσοι από αυτούς δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο και θα τους επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, δεν είναι και λίγοι οι επιχειρηματίες που χρωστάνε στο ΙΚΑ και απειλούν σε έντονο ύφος ότι εάν κληθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τότε προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, καθώς η οικονομική κρίση τους έχει επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ενωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων κ. Μανούσος Ντουκάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε τα εξής: «Θα πρέπει και οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι να πληρώσουν τις οφειλές τους στα Ταμεία και όχι μόνο οι μικρές εταιρίες και τα καταστήματα, τα οποία έχουν "γονατίσει" από την κρίση. Επίσης, το ίδιο το κράτος που είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στα ασφαλιστικά ταμεία και χρωστά στο ΙΚΑ περίπου 8,5 δις. ευρώ, θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα;»

Ακόμη ο κ. Ντουκάκης τόνισε ότι «η Ολυμπιακή Αεροπορία χρωστά στο ΙΚΑ το ποσό των 650 εκατ. ευρώ και δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα. Θα τα πληρώσει το ίδιο το κράτος ή ο επιχειρηματικός όμιλος που την εξαγόρασε;».

Πώς να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στο ΙΚΑ

Με τα έσοδα στα ταμεία να χτυπούν "κόκκινο" λόγω της οικονομικής κρίσης, η διοίκηση του ΙΚΑ προχώρησε σε νέα ρύθμιση οφειλών, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει ένα χρηματικό ποσό από τις οφειλές. Έως τις 15 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες αίτηση, προκειμένου να συμμετέχουν στη νέα ρύθμιση οφειλών για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η νέα ρύθμιση ισχύει και για οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής.

Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:

1. Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών).

2. Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 60% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών). Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ.

Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, για τον προσδιορισμό του ύψους της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα εξοφληθεί ή θα ρυθμισθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Εφόσον η αίτηση για έλεγχο και ρύθμιση των οφειλών υποβληθεί μετά την 15η Οκτωβρίου, τα ανωτέρω ποσοστά των εκπτώσεων καθορίζονται σε 40% και 20% αντίστοιχα για τις ανωτέρω περιπτώσεις

Σε περίπτωση αδυναμίας

Εάν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει τις οριζόμενες με την απόφαση ρύθμισης δόσεις μέχρι και 4 συνεχόμενων, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των επόμενων δόσεων. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και 3 φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις για 8 συνεχόμενους μήνες κάθε φορά. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση παρατείνεται τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες τής μη καταβολής των δόσεων (με ανώτατο αριθμό δόσεων τις 48).

Εντός κάθε οκταμήνου είναι δυνατή η εκπρόθεσμη καταβολή δόσης έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που είναι απαιτητή. Η παραπάνω εκπρόθεσμη καταβολή επιτρέπεται για μία δόση σε κάθε οκτάμηνο. Θα παρέχεται οίκοθεν (χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης από τον εργοδότη - οφειλέτη) η προβλεπόμενη εκ των ανωτέρω διατάξεων έκπτωση του 60% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών) στο ανεξόφλητο ποσό της οφειλής.

Για όσες εκ των περιπτώσεων των εργοδοτών είχε υποβληθεί αίτηση για έλεγχο και υπαγωγή σε ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.3833/2010 πριν από την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας, τα αρμόδια όργανα θα προβαίνουν στην έκδοση αποφάσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες με την παρούσα διατάξεις.

Τα αιτήματα των οφειλετών για ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (για συνολική οφειλή άνω των 300.000) θα εξετάζονται από τους διευθυντές των Ταμειακών Υπηρεσιών των υποκαταστημάτων ή των Ταμείων Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, οι οποίοι θα κρίνουν και θα αποφασίζουν την υπαγωγή τους σε ρύθμιση.