e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Οι Ρώσοι βάζουν φωτιά στις τιμές του σίτου


Πηγή: ΚΕΡΔΟΣonline
(http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1309715&nt=103)



ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΑΝΝΑ ΡΟΖΑΚΗ

Κραδασμούς στις αγορές εμπορευμάτων και εκτόξευση της τιμής του σιταριού στα υψηλότερα επίπεδα από την διατροφική κρίση του 2007-2008, πυροδότησε η απόφαση της Ρωσίας να παγώσει πλήρως τις εξαγωγές σιτηρών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ελλείψεις που προκάλεσε η καταστροφική ξηρασία που πλήττει την χώρα.

Ολα ξεκίνησαν την Πέμπτη όταν ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για παύση των εξαγωγών σιτηρών και αλεύρων αρχής γενομένης από τις 15 Αυγούστου ως το τέλος του έτους, με παράλληλη χθεσινή ανακοίνωση από το ρωσικό μονοπώλιο των σιδηροδρόμων ότι από σήμερα δεν θα γίνονται φορτώσεις σιτηρών για εξαγωγές. Η κίνηση αυτή επανέφερε μνήμες της ιστορικών διαστάσεων καταστροφής στις σοδειές της Σοβιετικής Ενωσης το 1972.

Η αμεσότητα και ο αντίκτυπος της εξαγγελίας Πούτιν προκάλεσε σοκ στην Ενωση Σιτηρών της Ρωσίας, το βασικό λόμπι του κλάδου στην Ρωσία, που ζήτησε από την κυβέρνηση να καθυστερήσει την εφαρμογή του παγώματος των εξαγωγών ως την 1η Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία κατείχε πέρυσι την τρίτη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές σιτηρών, όμως η εφετινή ξηρασία, η χειρότερη των 100 τελευταίων ετών που έχει πλήξει δραματικά τις καλλιέργειες είναι βέβαιο ότι θα? εκθρονίσει την Ρωσία από την θέση αυτή.

Με φόντο την κατάσταση αυτή στην Ρωσία, οι τιμές του σίτου διεύρυναν χθες τα κέρδη τους κατά 6% επιπλέον μετά την άνοδο της Πέμπτης, καθ' οδόν προς την καταγραφή ανόδου 25% μέσα στην εβδομάδα. Η κατάσταση αυτή εκφράζονται φόβοι ότι ανοίγει τον δρόμο για μία απότομη αύξηση τις τιμές βασικών διατροφικών ειδών όπως το ψωμί και το αλεύρι.

Στις αγορές σιτηρών επικρατούσε φρενίτιδα χθες εν μέσω φόβων για αδυναμία κάλυψης συγκεκριμένων συμβολαίων μετά την ρωσική απαγόρευση, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις τροφίμων και μία σειρά χώρες που εισάγουν σιτηρά διαγκωνίζονται για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθευσής τους.

Εμπορικές εταιρείες που έχουν ήδη πουλήσει ρωσικό σιτάρι σε αλευρόμυλους στην Ασία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν σε κατάσταση ανωτέρας βίας (force majeure) εκείνα τα συμβόλαια που αφορούν ποσότητες μέχρι ένα εκατομμύριο τόνους σίτου.

ΠΑΝΙΚΟΣ
ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Αμεσος ήταν ο αντίκτυπος στις χρηματιστηριακές αγορές από τον? ρωσικό χειμώνα στις εξαγωγές σιτηρών, με πιο άμεσα πληγείσες τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις ζυθοποιίες. Απώλειες κατέγραφαν οι τίτλοι της δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg που καλείται να αντιμετωπίσει μία απότομη αύξηση στο κόστος των πρώτων της υλών και το ίδιο ισχύει και για εταιρείες τροφίμων όπως η Nestle και η Danone που υπέστησαν επίσης πιέσεις.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων σιτηρών εκτοξεύθηκαν σε ύψη ρεκόρ στα 8,41 δολάρια το μπούσελ (8 γαλόνια) που είναι τα υψηλότερα σημεία διετίας, με τις τιμές να κινούνται σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΗ
ΒΟΜΒΑ;
Η μεγάλη αυτή άνοδος αναζωπυρώνει μνήμες της αλματώδους ανόδου στις τιμές των σιτηρών στις αρχές του 2008, όταν η τιμή του αμερικανικού σίτου ξεπέρασε τα 13 δολάρια το μπούσελ, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε επίπεδο τροφίμων που στην συνέχεια οδήγησε σε κοινωνική έκρηξη παγκοσμίως με εξεγέρσεις κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί σε πολλές χώρες του κόσμου.

Πάντως πολλοί αναλυτές τείνουν να υποβαθμίσουν την σχέση μεταξύ της κρίσης του 2008 και της τρέχουσας κατάστασης, προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών έχουν εμπλουτιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην επίτευξη των δύο πλουσιότερων σοδειών σίτου στην ανθρώπινη ιστορία.

«Τα αποθέματα είναι σχεδόν 50% υψηλότερα σήμερα συγκριτικά με την τελευταία φάση εκτόξευσης των τιμών στις αρχές του 2008. Τότε το σενάριο που εξελισσόταν ήταν εντελώς διαφορετικό», επισημαίνει ο αναλυτής της Barclays Capital κ. Σουντακσίνα Ουνικρισνάν.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΡΙΣΗΣ
Γενικότερα όμως, η νέα κρίση με τα ρωσικά σιτηρά επαναφέρει στο προσκήνιο τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην εξασφάλιση βασικών διατροφικών ειδών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των απρόβλεπτων φυσικών καταστροφών. Τις τελευταίες εβδομάδες λόγω μίας ποικιλίας περίεργων για την εποχή καιρικών φαινομένων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι τιμές άλλων βασικών αγαθών, όπως το ρύζι, ο χυμός πορτοκαλιού, ο καφές, το κακάο, το τσάι, αλλά και το χοιρινό κρέας.
Παράλληλα όμως η δυναμική και σταθερή αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα από τις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, οδηγεί προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου, του χαλκού και άλλων βιομηχανικών εμπορευμάτων.