e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Θαυμασμός για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων


Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΚΑΒΕΛΟΥ

Τις πύλες της ανοίγει αύριο στα Κύθηρα η Έκθεση για τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στον Ποταμό Κυθήρων, ενώ στις 19 Αυγούστου η έκθεση θα μεταφερθεί στη Χώρα, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων του νησιού να την επισκεφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.
Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.
Ο μηχανισμός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο και αποτελεί αντικείμενο μελέτης από ιστορικούς και λοιπούς επιστήμονες.
Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι «ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων».
Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών και την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Χώρος και ώρες λειτουργίας της έκθεσης τo Πνευματικό Κέντρο Ποταμού (11-16 Αυγούστου), η Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Χώρα (19 Αυγούστου - 19 Σεπτεμβρίου), από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ. Τέλος, κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Το μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Ιωάννης Μπιτσάκης, δήλωσε ότι «πρόσφατα έγινε δυνατή η μελέτη του Μηχανισμού με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που σχεδιάστηκαν ειδικά για τη μελέτη των θραυσμάτων του και η οποία οδήγησε σε εντυπωσιακά ευρήματα. Έτσι χάρη σε αυτήν την έρευνα γνωρίζουμε τώρα με βεβαιότητα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος».

(http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=19781)