e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Δεν αποκλείονται νέα εισπρακτικά μέτρα


Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος


Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΟΥ

Ανοιχτούς λογαριασμούς με εισπρακτικά μέτρα για την δραστική μείωση των εσόδων, άφησαν οι έλεγχοι των κηδεμόνων της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η δεύτερη δόση δανείου των 9 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης εξασφαλίστηκε μεν, η τρίτη δόση, ωστόσο, απαιτεί την τήρηση κατά γράμμα όλων των μέτρων που ορίζει το μνημόνιο.
Μεταξύ αυτών και η απόδοση των μηχανισμών για την αύξηση των εσόδων. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ελέγχων από την τρόικα, κατά το β’ εξάμηνο του 2010 τα έσοδα του Προϋπολογισμού προβλέπεται να εξελιχθούν με πιθανές μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τον στόχο των 55,1 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Η απόκλιση η οποία σύμφωνα με τον υπουργό είναι «μόνο» 350 εκατ. ευρώ φέρνει στοχευμένες εισπρακτικές μεθόδους με τη δημιουργία «ομάδων δράσης» για φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα, αλλά και ελέγχους για άτομα με μεγάλο πλούτο και υψηλά εισοδήματα καθώς και σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Χωρίς καθυστερήσεις η κυβέρνηση πρέπει να επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» καθώς τα μέτωπα που είναι ανοιχτά δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο, αλλά δέκα και συγκεκριμένα:

1. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
2. Η κατάρτιση του Νέου Προϋπολογισμού και ο έλεγχος των δαπανών στον δημόσιο τομέα.
3. Η περιστολή της σπατάλης στα νοσοκομεία και η αποπληρωμή προμηθειών και χρεών.
4. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και η εξοικονόμηση δαπανών.
5. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με προετοιμασία νομοθετικής ρύθμισης για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, φαρμακεία, ορκωτούς ελεγκτές.
6. Η αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις 10 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
7. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
8. Η επέκταση των εγγυήσεων για την ρευστότητα των τραπεζών κατά 25 δισ. ευρώ και η επιλογή συμβούλων για την αποτίμηση και αξιολόγηση της δημόσιας συμμετοχής στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, θα κινηθεί και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας.
9. Η τόνωση της ανάπτυξης με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και την δραστική μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά στον αριθμό των αδειών και διατυπώσεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
10. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύνταξη μελέτης για την συμβολή του λιανικού εμπορίου στην ανταγωνιστικότητα τιμών, την απασχόληση και την ανάπτυξη.


Όλο το άρθρο στο:
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=19514