e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με …διπλό ΦΠΑ

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ online


 Και σενάριο …μείωσης από το 23% στο 22%

Άνευ προηγουμένου "κρυάδα" περιμένει χιλιάδες αδειούχους που, μόλις επιστρέψουν "ξεψιλιασμένοι" από τις διακοπές τους τον Σεπτέμβριο, θα δουν τις τιμές σε δεκάδες βασικά είδη κατανάλωσης να εκτινάσσονται στα ύψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να επισπεύσουν την αύξηση του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα φορολογούνται με τον χαμηλό (;) συντελεστή ΦΠΑ 11%.

Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανόν από τον Σεπτέμβριο κιόλας να περάσουν στον "ακριβό" ΦΠΑ 23% πολλά προϊόντα που βρίσκονται σήμερα στο 11%.

Τα …αντίμετρα

Για το χτύπημα που θα δεχτεί η κατανάλωση, στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικά και δύο "αντίμετρα":

Είτε να εξαιρεθούν από την υπαγωγή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ τα τρόφιμα και τα φάρμακα, για να μην πληγούν άμεσα τα χαμηλά εισοδήματα.

Θα επηρεάσει όμως άλλα προϊόντα όπως τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, τη διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ (μετά το τέλος πάντως της τουριστικής σαιζόν), τους λογαριασμούς σε εστιατόρια και καφετέριες, ακόμη και τα εισιτήρια του κινηματογράφου.

Είτε να μειωθεί ο ακριβός ΦΠΑ στο 22% η χαμηλότερα, μέτρο όμως που ενδέχεται να συναντήσει ισχυρές ενστάσεις από την Τρόικα. (http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=77274)