e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2010»

Στις 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2010, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει πρόσκληση σε όλους για μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Το κεντρικό θέμα του εορτασμού για το 2010 έχει τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες». Στη διάρκεια του τετραημέρου 150 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία της επικράτειας και χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα δημόσια μουσεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.


Ο τίτλος της δράσης, εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα. Ο λογότυπος αποτελεί μια σύνθεση από απλοποιημένα ιδεογράμματα και σύμβολα αρχαίων γραφών της Μεσογείου που δηλώνουν το νερό, τη γη και τον ήλιο. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους επισκέπτες να εντοπίσουν τα επιλεγμένα έργα στις προθήκες των μουσείων, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.


Για την εναρκτήρια εκδήλωση 2010 η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης παρουσιάζει το δρώμενο με τίτλο «Η Μνημοσύνη» στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς των Αθηνών. Το νερό που έως και σήμερα ρέει στον χώρο εξυπηρέτησε τις ανάγκες της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της. Αδιάψευστοι μάρτυρες η μαρμάρινη κρήνη, οι βεσπασιανές και το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, γνωστό και ως «ο Πύργος των Ανέμων».


Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Η Μνημοσύνη είναι συνυφασμένη με το στοιχείο του νερού και την «Πηγή της Μνημοσύνης». Το δρώμενο αρχίζει με αναφορά στον Ορφικό Ύμνο της Μνημοσύνης και ολοκληρώνει τη διαδρομή του με μια νύξη στη σκέψη του σύγχρονου φιλοσόφου Gaston Bechelard, στο έργο του To νερό και τα όνειρα.


Επισυνάπτεται αναλυτικός κατάλογος των χώρων και των εκδηλώσεων ανά νομό - Υπ.ΠκΤ