Μία απολιθωμένη πατημασιά σαρκοφάγου ζώου, ηλικίας 7 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε πέρσι στην Κρήτη. Οι επιστήμονες, μελέτησαν το εύρυμα και θα δημοσιοποιήσουν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα στο 19ο Συνέδριο της Καρπαθο-Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Όταν η Κρήτη και η Πελοπόννησος ήταν ένα!
Οπως είναι γνωστό η τελική διαμόρφωση της ελληνικής γης ολοκληρώθηκε κατά το Πλειστόκαινο, εκατομμύρια χρόνια πριν. Ηταν η εποχή κατά την οποία σημειώθηκαν νέες γεωλογικές μεταμορφώσεις και γεωγραφικές διαφοροποιήσεις, κυρίως με ανόδους και καθόδους της στάθμης των θαλασσών και έντονες κλιματολογικές εναλλαγές μεταξύ ψυχρών και θερμών εποχών. Είναι η εποχή των παγετώνων.
Κατά το πλειστόκαινο σημειώθηκαν αλλεπάλληλες καταβυθίσεις στο ανατολικό τμήμα της Αιγηίδος. Όταν σχηματίστηκαν η βόρεια και η νότια λεκάνη του Αιγαίου, ανάμεσά τους υπήρχε μία υποθαλάσσια οροσειρά. Οι κορυφές των βουνών της σχημάτισαν τα πολυάριθμα νησιά των Κυκλάδων. Μόλις οι μαζες της ξηράς σταθεροποιήθηκαν, η διαμόρφωση του ελληνικού χώρου έχει ολοκληρωθεί!
Κάποια στιγμή σε μία παγετώδη περίοδο μεγάλου ψύχους που ακολούθησε, το Αιγαίο και το Ιόνιο έχασαν τεράστιους υδάτινους όγκους και η στάθμη της θάλασσας κατέβηκε σχεδόν 200 μέτρα. Συνέπεια αυτής της αλλαγής ήταν ότι η Δυτική Κρήτη και η Πελοπόννησος ενώθηκαν και επικοινωνούσαν μεταξύ τους-πιθανόν με γέφυρα ξηράς μέσω Κυθήρων και Αντικυθήρων-.
Μοναδική στο είδος της η πατημασιά!
Τα γιγάντια σαρκοφάγα ζώα που ζούσαν στην περιοχή, άφηναν παντού το αποτύπωμά τους! Ενα τέτοιο αποτύπωμα ανακαλύφθηκε στο χωριο Γούβες του νομού Χανίων και αποτελεί τη μοναδική πατημασιά σαρκοφάγου τέτοιας ηλικίας που έχει βρεθεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πατημασιά ανήκει μάλλον σε ύαινα ή σε κάποιο μεγαλόσωμο αιλουροειδές. Στο μέλλον σχεδιάζεται να εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης.