Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) το κουνούπι Anopheles gambiae, που είναι ο πλέον συνηθισμένος φορέας εξάπλωσης της ελονοσίας, έχει ανοσιακή μνήμη, κάτι που θα του επιτρέψει κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσει να αντισταθεί στη μόλυνση από παράσιτα του ιού της ελονοσίας.
Οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστική ανοσιακή μνήμη, για παράδειγμα, όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί στον ιό της ιλαράς θα μολυνθεί μόνο μία φορά, από εκεί και ύστερα το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίζει τον ιό και θα εμποδίζει την αναμόλυνση. Για πολλές δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα έντομα δεν μπορούν να μάθουν να αντιδρούν στην αναμόλυνση διότι τους έλλειπε το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Carolina Barillas-Mury, M.D., Ph.D., και η ερευνητική της ομάδα, επιστήμονες του NIAID, βρήκαν ότι τα κουνούπια A. gambiae αποκτούν αυξημένη ανοσολογική παρακολούθηση μετά από μόλυνση από τα παράσιτα Plasmodium που προκαλούν την ελονοσία τα οποία εισέρχονται στο έντερο του κουνουπιού και αναμειγνύονται με τη μικροχλωρίδα και τα κύτταρα του εντέρου. Όταν τα κουνούπια εκτεθούν για δεύτερη φορά στο παράσιτο, το ανοσοποιητικό σύστημα του εντόμου αντιδρά πιο δυναμικά και αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μόλυνσης. Οι μελέτες τους υποδεικνύουν ότι η πρώτη έκθεση στη μόλυνση απελευθερώνει μια μεγάλης διάρκειας ανοσοποιητική ουσία στο έντερο, μεταβάλλοντας τα αιμοκύτταρα, που είναι το αντίστοιχο των λευκών αιμοσφαιρίων στον άνθρωπο. Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν μόνιμα τον αριθμό των κοκκιοκυττάρων στο αίμα των κουνουπιών, που καταπολεμούν τις ασθένειες. Η μεταφορά αίματος από ανοσοποιημένα κουνούπια σε κουνούπια που δεν είχαν μολυνθεί, επίσης οδήγησε στην αύξηση των κοκκιοκυττάρων και ενίσχυσε την αντίδραση του ανοσοποιητικού απέναντι στη μόλυνση από Plasmodium.
Η Dr. Barillas-Mury αναφέρει ότι η ερευνητική της ομάδα προσπαθεί να εντοπίσει τη συγκεκριμένη ουσία στο αίμα των κουνουπιών, η οποία ενισχύει την ανοσία στα παράσιτα Plasmodium. Μόλις εντοπιστεί η ουσία αυτή, οι επιστήμονες θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο να τη χρησιμοποιήσουν για να εντοπίσουν τους παθογόνους παράγοντες ή τα χημικά που ανοσοποιούν το κουνούπι ώστε να αντιστέκεται στα παράσιτα που προκαλούν την ελονοσία, μειώνοντας την ικανότητα των κουνουπιών A. gambiae να μεταδώσουν αυτά τα παράσιτα στον άνθρωπο.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Science.
Παραπομπή: Rodrigues J et al. DOI: 10.1126/science.1190689 (2010)