e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Τα βαμπίρ απειλούν τους εφήβους

Ολο και περισσότεροι έφηβοι τα τελευταία χρόνια αρέσκονται στο να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία με πρωταγωνιστές βρικόλακες ή να βλέπουν ταινίες με παρόμοιο θέμα. Μπορεί να πρόκειται για νέα μόδα στα εφηβικά γούστα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα εν λόγω βιβλία και οι ταινίες είναι επικίνδυνα για την υγεία τους.

Ερευνα την οποία διεξήγαγε επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με θέμα την τέχνη και πώς αυτή επηρεάζει τον εγκέφαλο, έδειξε ότι τα πρότυπα που υιοθετούν οι νέοι -κυρίως βιβλία και ταινίες- με ακραίο περιεχόμενο, μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στην ψυχική τους υγεία. Σύμφωνα με τη δρ Μαρία Νικολάγιεβα, επικεφαλής της σχετικής έρευνας, η λογοτεχνία επηρεάζει κάποια μέρη του εγκεφάλου. Αν και τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από ειδικές εξετάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, μέχρι και σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις γιατί συμβαίνει αυτό.

Στην περίπτωση των εφήβων όμως η κατάσταση είναι λίγο πιο σοβαρή. Κατά την εφηβεία -από πολλούς επιστήμονες χαρακτηρίζεται ως «δεύτερη γέννηση», ακριβώς επειδή κατά τη διάρκειά της το παιδί βιώνει ριζοσπαστικές αλλαγές στη συμπεριφορά και το σώμα του- οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογίας του νέου.

Οταν λοιπόν σε μια δύσκολη περίοδο, όπως είναι αυτή της εφηβείας, ο ευάλωτος νέος βρίσκει ενδιαφέρον κυρίως σε λογοτεχνικά βιβλία και ταινίες που τον μεταφέρουν σε μια γοτθική ατμόσφαιρα με σκοτεινά στοιχεία, όπως είναι οι ιστορίες με αθάνατους βρικόλακες, δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να επηρεαστεί συναισθηματικά και να οδηγηθεί στο να παίρνει λάθος αποφάσεις για τη ζωή του.

Τέτοιο παράδειγμα κακού προτύπου, κατά την ερευνήτρια του Κέμπριτζ, είναι και το «Λυκόφως», όχι όμως για τους βρικόλακες, αλλά για τις συντηρητικές αξίες που μεταφέρει στους νέους. Οπως αναφέρει η Νικολάγιεβα, η πρωταγωνίστρια δεν είναι μόνο ερωτευμένη, αλλά και πλήρως εξαρτημένη από το έτερόν της ήμισυ. Αυτή η εικόνα μπορεί να εμποδίσει τις φανατικές θαυμάστριες να αναπτύξουν ανεξάρτητη σκέψη και δυναμική προσωπικότητα - ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο