e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες των φρούτων και λαχανικών επιβραδύνουν την ΧΑΠ

Της Αλεξίας Σβώλου

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών θωρακίζουν την πνευμονική λειτουργία και επιβραδύνουν την εξέλιξη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας σύμφωνα με έρευνα  που  παρουσιάστηκε στο 20ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας στην Βαρκελώνη. Σύμφωνα με τα επιστημονικά πορίσματα, ο μέγιστος εκπνεόμενος όγκος σε ένα δευτερόλεπτο-που αποτελεί ένδειξη της πνευμονικής λειτυργίας-ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Σε άλλη μελέτη που πραγματοποίησε η δρ. Ηλιάνα Κεράνη, από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής Βόλου, οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά βρέθηκε να εμποδίζουν την έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας όπως αποδεικνύει η σπιρομέτρηση. Οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και στηρίζουν τη φυσιολογική ενυδάτωση της επιφάνειας των αεραγωγών, μετατρέποντας παράλληλα τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου σε λιγότερο αντιδραστικές μορφές.