e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Μια κουταλιά ωμό ελαιόλαδο προλαμβάνει το έμφραγμα

Της Αλεξίας Σβώλου

Την καρδιο-προστατευτική δράση του ελαιόλαδου και των πολύτιμων συστατικών του ελαιόδενδρου (όπως η ελευρωπαϊνη των φύλλων της ελιάς) επιβεβαιώνει νέα μελέτη που ‘τρέχουν’ Έλληνες ερευνητές στο ερευνητικό και πειραματικό κέντρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ, με την συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του διάσημου καρδιοχειρουργού δρ. Sir Magdi Yacoub. «Σύμφωνα με τα  πρόσφατα ευρήματα μια κουταλιά ωμό ελαιόλαδο την ημέρα στην σαλάτα βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης στα πειραματόζωα κατά 30% και παράλληλα μειώνει κατά το 1/3 την βαρύτητα του εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ ακόμα πιο ισχυρή είναι η  επίδραση της στα τριγλυκερίδια» επισημαίνει ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο διακεκριμένος Έλληνας καρδιολόγος και τ. πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Καρδιολογίας προσθέτει ότι  αυτή η ευνοϊκή επίδραση του ελαιόλαδου αντιστοιχεί με την πρόσληψη (από τα πειραματόζωα) 10 μg και 20 μg της ουσίας ελευρωπαϊνης η οποία  υπάρχει κυρίως στα φύλλα της ελιάς.

Τα 20 mg ελευρωπαϊνης-συστατικό των φύλλων της ελιάς- μειώνουν κατά 33,1% την χοληστερίνη και κατά 61,4% τα τριγλυκερίδια

Δυστυχώς παρά τα εντυπωσιακά ευρήματα, καθώς τα 20 μg ελευρωπαϊνης βρέθηκαν συνολικά να μειώνουν κατά 33,1%  την ολική χοληστερόλη και κατά 61,4%  τα τριγλυκερίδια, οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα δεν ενέκριναν τα ερευνητικά πρωτόκολλα για την χορήγηση της ελευρωπαϊνης στους ανθρώπους ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής δόση που θα απαιτείται για να μειωθεί στο 1/3 ο κίνδυνος εμφράγματος. Ο κ. Κρεμαστινός εκφράζει την θλίψη του για το γεγονός αυτό και καταγγέλλει την πολιτεία ότι θα έπρεπε σε καθεστώς  οικονομικής ύφεσης να δίνει κίνητρα για  την ανάπτυξη των ελληνικών προϊόντων όπως το ελληνικό ελαιόλαδο λάδι και να υποστηρίζει  οποιαδήποτε προσπάθεια δικαιώνει τη μεσογειακή διατροφή που αποτελεί το ακρογωνιαίο λίθο της υγείας και  επιπλέον ‘γεννήθηκε’ στον τόπο μας. Παράλληλα, συγχαίρει την κίνηση της φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ να  στηρίζει ερευνητικά προγράμματα, προχωρώντας μάλιστα στην επέκταση του ερευνητικού και πειραματικού κέντρου  σε νέες εγκαταστάσεις παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. 

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο