e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ο εκφοβισμός μέσω του Internet προκαλεί περισσότερη κατάθλιψη

Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι πιο σκληρός για τα θύματά του από ότι η σωματική επίθεση ή οι βρισιές.

Όπως ανακάλυψε μια ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία, οι «κυβερνο-νταήδες» δείχνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από τα θύματά τους, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς «νταήδες».

Οι Jing Wang, Tonja Nansel και Ronald Iannotti από το National Institute of Child Health and Human Development του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία, ανέλυσαν στοιχεία από μια διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2005-2006 και περιλάμβανε 4.500 παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.

Κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις συγκεκριμένα για αισθήματα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας, δυστροπίας και σχετικά με την ικανότητά τους να συγκεντρωθούν. Ακόμη ρωτήθηκαν εάν τους είχαν χτυπήσει, βρίσει, αποκλείσει από κάπου, ή εάν τους είχαν στείλει αρνητικά μηνύματα στον υπολογιστή ή στο κινητό τους, ή εάν είχαν κάνει κάτι τέτοιο οι ίδιοι. 

Όπως αναφέρει η ομάδα του Iannotti στο άρθρο τους στο περιοδικό Journal of Adolescent Health, «Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό εκφοβισμό που συνήθως περιλαμβάνει κατά-πρόσωπο αντιπαράθεση, τα θύματα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, δεν μπορούν ούτε να δουν ούτε να αναγνωρίσουν αυτόν που τα παρενοχλεί».

«Συνεπώς, τα κυβερνο-θύματα μπορεί να νιώθουν πιο απομονωμένα, παραβιασμένα ή σε μεγαλύτερη απόγνωση κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Τα άτομα που καταφεύγουν στον εκφοβισμό, σωματικό ή λεκτικό, συνήθως έχουν κατάθλιψη τα ίδια. Ωστόσο, παρόλο που τα επίπεδα κατάθλιψης δεν διέφεραν πολύ ανάμεσα στους νταήδες και τα θύματά τους, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα θύματα του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης από ότι οι νταήδες συνήθως.

Τα θέματα εκφοβισμού μπορεί να αποτελούν και ζήτημα πολιτικής –βλάπτουν τη μάθηση και μπορεί να μειώσουν το μέσο όρο των βαθμολογιών σε ένα ολόκληρο σχολείο.  Τα σχολεία στις ΗΠΑ βρίσκονται υπό τη διαρκή πίεση να ανεβάσουν τις βαθμολογίες τους και να παρουσιάζουν συστηματική βελτίωση.

Πέρσι η ίδια ομάδα ανακάλυψε ότι περισσότεροι από το 20% όλων των αμερικανών εφήβων είχαν δεχθεί σωματικό  εκφοβισμό τουλάχιστον μία φορά μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, 53% είχαν δεχθεί λεκτικό εκφοβισμό, 51% κοινωνικό εκφοβισμό μέσω του αποκλεισμού ή εξοστρακισμού τους από κάπου, ενώ το 13,6% είχαν δεχθεί εκφοβισμό με ηλεκτρονικά μέσα - Reuters

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο