e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Δάνειο 27.000.000 Ευρώ θα πάρει η Εκκλησία

Τη σύναψη δανείου ύψους 27.000.000 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε ομόφωνα η ιεραρχία έπειτα από εισήγηση του προέδρου των οικονομικών υπηρεσιών, μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου.

Στόχος της κίνησης αυτής, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ιεραρχίας, είναι «να διασφαλίσει (η Εκκλησία) και να συνεχίσει την κοινωνική διάσταση της διακονίας της, συμβάλλοντας συγχρόνως στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

Ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος εξέφρασε την αγωνία του και τον προβληματισμό του για την αποπληρωμή του δανείου, αλλά τελικά ψήφισε και αυτός υπέρ του δανείου.

Νωρίτερα μικροένταση δημιουργήθηκε όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην εισήγησή του έκανε λόγο για μητροπολίτες που πολιτικολογούν, υπονομεύοντας το έργο της Εκκλησίας. Τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος κάλεσε τον κ. Ιερώνυμο να κατονομάσει ποιους εννοεί. Ο Αρχιεπίσκοπος του απάντησε ήρεμα: «Εκείνοι που το πράττουν το γνωρίζουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του και χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα βοηθήσει η Εκκλησία στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, επιτέθηκε στους ιεράρχες που τον επικρίνουν. Τόνισε πως όταν οι ιεράρχες πολιτικολογούν ή δημιουργούν εντάσεις διευκολύνουν το παιχνίδι της πόλωσης και το εκμεταλλεύονται όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια της Εκκλησίας. Η Εκκλησία, όμως, δεν είναι ούτε στρατός ούτε πολιτικό κόμμα.

Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ακόμη ότι η οικονομική κρίση δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά, αλλά από την απληστία και την αλαζονική διαχείριση.

Επίσης, επιτέθηκε και στους Ευρωπαίους εταίρους χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις και τις δηλώσεις τους θρασύτατες, που στοχεύουν στο να εκποιήσουν την κληρονομιά της χώρας μας. Τέλος, κάλεσε όλους τους ιεράρχες να σηκώσουν τα μανίκια και να σταθούν δίπλα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και να συζητήσουν με ποιον τρόπο η Εκκλησία θα μπορέσει να αξιοποιήσει το 4% της περιουσίας της που της έχει απομείνει. Να σημειωθεί πως ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος διένειμε σε φάκελο δύο κείμενα απάντηση προς τον μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημο Γκατζιρούλη - ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο