e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ActionAid - Η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αναδόχων σ΄ ολοκληρο τον κόσμο

«Ένα παιδί στον κόσμο, πεθαίνει από πείνα κάθε έξι δευτερόλεπτα. Υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη, που ζουν με λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα. Όχι απλά κοιμούνται κάθε βράδυ νηστικοί, αλλά δεν μπορούν να ονειρευτούν τίποτα για το μέλλον των παιδιών τους».
Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα στον κόσμο, έτσι όπως την περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ActionAid, Γεράσιμος Κουβαράς. Μία πραγματικότητα, που στη δίνη της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων της καθημερινότητας, λησμονούμε. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιοι συνάνθρωποι, που δεν ξεχνούν, και κάποιες οργανώσεις, που φροντίζουν να θυμίζουν, για το καλό όλων. Διότι, όταν η φτώχεια απειλεί τη ζωή, η οικονομική κρίση, που στερεί πολυτέλειες, «αποδομείται».
To πρόγραμμα «Αναδοχή Παιδιού» της ActionAid, είναι από τα αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση της φτώχειας, παγκοσμίως. Είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα υποστήριξης της οργάνωσης. Αναδοχή Παιδιού δεν σημαίνει υιοθεσία. Είναι υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων του περιβάλλοντος στο οποίο ζει βιώνοντας την απόλυτη φτώχεια. Κανένα από τα παιδιά αυτά δεν λαμβάνει τα χρήματα προσωπικά. Τα ποσά συγκεντρώνονται και διατίθενται προς όφελος ολόκληρης της κοινότητας, στην οποία ζει το παιδί, με σκοπό τη μόνιμη βελτίωση των συνθηκών της ζωής όλων των κατοίκων, μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων, που εφαρμόζονται στην περιοχή.
«Στόχος του προγράμματος είναι να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους, έτσι ώστε οι ίδιοι να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να δημιουργήσουν το μέλλον, που δικαιούνται», εξηγεί ο κ. Κουβαράς.
Οι ανάδοχοι της ActionAid κατανοούν πόσο μεγάλη διαφορά φέρνει αυτή η συνδρομή τους στη ζωή κάποιων ανθρώπων, που ζουν στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση. «Ένας οικογενειάρχης με τέσσερα παιδιά, ο οποίος παίρνει τον βασικό μισθό μιλώντας για το πρόγραμμα αναδοχής παιδιών της ActionAid, είπε ότι θα σταματήσει να πληρώνει την συνδρομή για τα παιδιά της Αφρικής, μόνο εάν φτάσει στο σημείο να μην έχει κάποιο από τα δικά του παιδιά να φάει», λεει ο κ. Κουβαράς και συμπληρώνει: «Παρόλο που διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης, που φυσικά επηρεάζει όλους τους Έλληνες, ο κόσμος κατανοεί τη διαφορά ανάμεσα στην έννοια της απόλυτης, ακραίας φτώχειας και της σχετικής φτώχειας. Ο συνδρομητής του προγράμματος «Αναδοχή Παιδιού» της ActionAid, κατανοεί ότι η επένδυση των 72 λεπτών την ημέρα, είναι ποσό ίσιο με αυτό που διαθέτει για να ζήσει μία ολόκληρη οικογένεια σε μία φτωχή χώρα».
Η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου είναι, εδώ και πολλά χρόνια, ένα από τα περήφανα μέλη της ActionAid, έχοντας γίνει ανάδοχος σε ένα αγοράκι από την Γκάνα και ένα κοριτσάκι από τη Βραζιλία.
«Το 2000, που γεννήθηκε ο γιος μου, ενημερώθηκα για τις δράσεις της οργάνωσης. Μου φάνηκε πολύ απλό και πολύ όμορφο να μπορώ να βοηθήσω ένα παιδάκι σαν αυτό που κρατούσα στην αγκαλιά μου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοφιλής ηθοποιός Λουιζίδου. Έχει τακτική επικοινωνία και μαθαίνει για την εξέλιξη αυτών των παιδιών και της κοινότητάς τους, μέσω της ActionAid. Ανταλλάσσουν τακτικά γράμματα και φωτογραφίες. Τα παιδιά μιλούν για την καθημερινότητά τους, για τα παιχνίδια τους, για το σχολείο τους. «Έχω στον καθρέφτη μου φωτογραφίες του αγοριού, δίπλα στου γιου μου, από τότε που ήταν 7 χρονών μέχρι σήμερα που είναι 15. Είναι κατά κάποιον τρόπο ένας μακρινός μου συγγενής. Σκοπεύουμε πολύ σύντομα να τον επισκεφθούμε οικογενειακώς, με την βοήθεια της ActionAid, η οποία μας δίνει αυτή την δυνατότητα», λέει η ηθοποιός και καταλήφει: «Το σημαντικό είναι ότι τα λεφτά δίνονται, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αλλάξουν την πραγματικότητά τους. Να φτάσουν σε κάποιο σημείο να μην μας χρειάζονται πια και όχι απλά να “βγάλουν” άλλη μια μέρα. Με 72 λεπτά την ημέρα, μπορούμε να δώσουμε πίσω το δικαίωμα σε ένα παιδί να ονειρεύεται το μέλλον του και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ καλά μέσα μας. Είναι τόσο απλό αλλά τόσο σημαντικό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, 43.000 άνθρωποι, στην Ελλάδα, στηρίζουν το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού. Η ActionAid Ελλάς στηρίζει 53 κοινότητες σε 16 χώρες στην Αφρική (19 κοινότητες), την Ασία (28 κοινότητες) και τη Λατινική Αμερική (6 κοινότητες). Συνολικά 430.000 φτωχοί άνθρωποι βελτιώνουν τη ζωή τους με τη στήριξή του προγράμματος από την Ελλάδα. Παγκοσμίως, δε, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι υποστηρίζονται από την ActionAid, ενώ αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό Αναδόχων σε σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες.
Σύμφωνα με την ActionAid, μέσω της σχέσης αναδοχής, δίνεται στον ανάδοχο η δυνατότητα:
* Να συνδεθεί άμεσα με ένα παιδί και να έχει συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο και την εξέλιξη των έργων στην κοινότητά του.
* Να ανοίξει ένα «παράθυρο στον κόσμο» και να έρθει σε επαφή με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, μαθαίνοντας τις προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν.
* Να μοιραστεί μαζί τους τις καθημερινές τους νίκες, γνωρίζοντας ότι και ο ίδιος έχει συμβάλει ουσιαστικά σε αυτές.
* Να εμβαθύνει τη γνώση του για το παγκόσμιο περιβάλλον και τα βαθύτερα αίτια της φτώχειας, καθώς και πώς αυτή είναι εφικτό να καταπολεμηθεί ριζικά μέσω της συντονισμένης δράσης.
* Να επισκεφθεί το παιδί στη χώρα που ζει και να δει από κοντά τα έργα που πραγματοποιούνται.
Η μόνη υποχρέωση στο πρόγραμμα Αναδοχής είναι η οικονομική εισφορά, που ανέρχεται στο ποσό των 22€ το μήνα ή αλλιώς 0,72€ την ημέρα. Για να στηρίξει κανείς το πρόγραμμα Αναδοχής και να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού, της οικογένειάς του και της κοινότητάς του για πάντα, αλλά και για ενημέρωση σχετικά με άλλα προγράμματα της ActionAid, μπορεί να καλέσει χωρίς χρέωση, το 801 11 900 800 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της οργάνωσης www.actionaid.gr. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1998, ξεκινώντας με δύο κοινότητες στην Αιθιοπία και την Ινδία.
Το 2008 η ActionAid Ελλάς τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το έργο και την προσφορά της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Είναι μία διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση με κύριο στόχο την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας και της ανισότητας. Τα τελευταία 38 χρόνια συνεργάζεται με τους κατοίκους των πιο φτωχών χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής μέσα από προγράμματα ανάπτυξης και εκστρατείες - Ηλίας Παλιαλέξης - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο