e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΣΥ: Να καλύπτουν τα Ταμεία τη θεραπεία διακοπής του καπνίσματος

Την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα εισηγηθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Για τους «υγιείς» καπνιστές η κάλυψη από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι το 25% της αξίας του φαρμάκου, ενώ για τους καπνιστές που έχουν 3 χρόνια νοσήματα (ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη) τα ασφαλιστικά Ταμεία θα καλύπτουν το 75% της δαπάνης.
Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ προέκυψε μετά από πρόταση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννη Τούντα, κατά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΥ την περασμένη Δευτέρα. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο κ. Γιάννης Τούντας, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την αντικαπνιστική εκστρατεία.
Τα αντικαπνιστικά μέτρα δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε
Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, και ο Γενικός Γραμματέας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, τόνισαν ότι τα αντικαπνιστικά μέτρα και ειδικά η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, δεν εφαρμόζονται όπως θα επιθυμούσε η πολιτική ηγεσία. Ο κ. Τιμοσίδης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη διακοπή του καπνίσματος Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, παρουσίασε στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι οι Έλληνες είναι οι πρώτοι καπνιστές παγκοσμίως. Η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν αύξηση της καπνιστικής συνήθειας κατά πάνω από 20%, όταν οι άντρες μειώνουν το κάπνισμα κατά 10%.