e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ισραήλ-Επαφές Χ.Παμπούκη και Δ.Δόλλη-Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Του Πάνου Χαρίτου

Συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της ελληνικής αντιπροσωπείας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή.
Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Δόλλης, συνοδευόμενοι από τον γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Ζέππο.
Νωρίς το πρωί, η αποστολή επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ.
Ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, τα δεδομένα και τη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων και πάντα από τη σκοπιά του πατριαρχικού ιδρύματος.
Αναφέρθηκε στο ρόλο του Πατριαρχείου ως σταθεροποιητικού παράγοντα για την αποκλιμάκωση των όποιων κρίσεων, για τη θέση ισχύος που προσδίδουν στο ίδρυμα οι γαίες και τα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του, αλλά και τα προβλήματα που αυτομάτως δημιουργούνται, από τη στρατηγική θέση της εν λόγω περιουσίας.
Απαντώντας στον Πατριάρχη Θεόφιλο, ο Χ. Παμπούκης σχολίασε ότι, "το γεγονός ότι το πατριαρχικό ίδρυμα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, ίσως να μην αποτελεί κατ' ανάγκη αρνητικό παράγοντα, αφού μέσα από μια ικανή διαχείριση της θέσης και του ειδικού βάρους που διέπει το Πατριαρχείο, μπορούν να προκύψουν αρκετά θετικά για το ίδιο το ίδρυμα".
Τέλος τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, για την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, στην κατεύθυνση μιας πιο στενής συνεργασίας σε ειδικούς τομείς αλλά και τις αντίστοιχες προσπάθειες μέσα από τις ήδη διαμορφωμένες και άριστες σχέσεις που διατηρεί η χώρα με τον αραβικό κόσμο.
Στη συνέχεια η αποστολή ξεναγήθηκε στον Πανάγιο Τάφο κι έπειτα αναχώρησε για το Τελ Αβίβ, όπου αναμένεται να συναντηθούν με το στενό συνεργάτη του Μπένταμιν Νετανιάχου και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας κ. Ούζι Άραντ.
Θα συναντηθούν επίσης με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Εργασίας κ. Μπέν Ελιέζερ καθώς και με το Γ. Γ. Του υπουργείου Άμυνας Άμος Γκιλάντ.
Εκτίμηση των αξιωματούχων, από τις δυο πλευρές, είναι πως πιθανότατα οι σημερινές επαφές να αποφέρουν και την τελική μορφή του σχήματος της διυπουργικής ομάδας και από την πλευρά του Ισραήλ. Αυτό αναμένεται να δώσει και το έναυσμα για την επισημοποίηση της έναρξης μιας πιο στενής συνεργασίας σε τακτά διαστήματα με συγκεκριμένα ζητούμενα και στόχους, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων προ διμήνου μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο