e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ηχηρό "όχι" με επεισόδια

Βίαιη τροπή πήραν την Τρίτη οι κινητοποιήσεις κόντρα στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Για έκτη φορά οι εργαζόμενοι, μέσα σε ενάμιση μήνα, είπαν ένα ακόμη ηχηρό "όχι". 

Εκατομμύρια κατέβηκαν την Τρίτη στους δρόμους σε 270 πόλεις σε όλη την χώρα, που παρέλυσε από τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα αεροδρόμια.

"Πρέπει να σταματήσει αυτό το νομοσχέδιο -δήλωσε η γ.γ. των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί- πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το έχω πει: δώσαμε το χέρι, όπως και τα συνδικάτα, αλλά το μόνον που πήραμε ως απάντηση ήταν προσβολές από τον πρωθυπουργό".

Δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις έδωσαν και οι μαθητές φωνάζοντας συνθήματα όπως "Σαρκοζί είσαι χαμένος".

Σχεδόν 400 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, μια κλιμάκωση που η κυβέρνηση Σαρκοζί παρακολουθεί ανήσυχη μετά και επεισόδια που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις, όπου νεαροί έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες, κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείου και πέταξαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς.

Θα αντιμετωπίσουμε με πυγμή τους δράστες, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας: "Θα μου πείτε δεν φοβάστε ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου; με βαριά καρδιά θα τους αντιμετωπίσουμε".

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι σημαντικές, πλέον, ελλείψεις στα καύσιμα. Άδειασαν οι δεξαμενές 4.000 πρατηρίων, τεράστιες είναι οι ουρές για βενζίνη και η κυβέρνηση αποφάσισε σπάσει με κάθε τρόπο τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων από τους απεργούς.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα συνδικάτα χάνουν έδαφος, και εκτίμησε ότι καθοδηγούνται από ακραία στοιχεία. "Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της χώρας διότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρατά όμηρο μια ολόκληρη χώρα, την οικονομία της και τους εργαζομένους της" τόνισε ο Φρανσουά Φιγιόν.

Από την άλλη πλευρά και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να διευρύνουν κι άλλο το κοινωνικό μέτωπο, ενόψει της ολοκλήρωσης της συζήτησης στην Γερουσία την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Προς το παρόν, πάντως ο Σαρκοζί δηλώνει, σε όλους τους τόνους, ανυποχώρητος: "Η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη. Η Γαλλία έχει δεσμευτεί και θα την εφαρμόσει".