e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ενισχύεται η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ε.Ε.

 Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το πιο σημαντικό μετά την έναρξη κυκλοφορίας του ευρώ το 1999, φαίνεται πως υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, έπειτα από την ελληνική κρίση. Παράλληλα, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

 Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, οι «27» έκριναν αναγκαία τη δημιουργία ενός μόνιμου Ταμείου στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, η εφαρμογή του εξακολουθεί να εξαρτάται από μία αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Το σχέδιο ετοιμαζόταν  εδώ και μήνες υπό την εποπτεία του προέδρου της Ε.Ε. προκειμένου να σκληρύνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και αποτέλεσε αντικείμενο συμφωνίας των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι «απείθαρχες» δημοσιονομικά. Για πρώτη φορά, οι κυρώσεις θα μπορούν να αποφασίζονται για προληπτικούς λόγους, δηλαδή πριν ακόμη μια χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ.

Πάντως, για το θέμα αυτό χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις, καθώς Γερμανία και Γαλλία εμμένουν στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ενδεχόμενο που προκαλεί αντιδράσεις στους υπόλοιπους αρχηγούς των κρατών.

Μάλιστα, διπλωμάτης δήλωσε πως οι «27» συμφώνησαν επί της αρχής πως χρειάζονται περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη και εργάζονται για την ακριβή διατύπωση της εντολής προκειμένου ο πρόεδρος της Ε.Ε. να τις ετοιμάσει. 

Πατήστε εδώ για το πρωτότυπο άρθρο