e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

«Σίγησε» η Καίτη Χωματά

«Έφυγε» τα ξημερώματα σε ηλικία 64 ετών η δημοφιλής τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά που νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Έπασχε χρόνια από καρκίνο ενώ πριν από δυο μήνες είχε τραυματιστεί σε ατύχημα.

Με καταγωγή από την Νάξο, γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στην Πλάκα, σπούδασε κλασσικό χορό και πρωτοεμφανίστηκε στα «Νέα Ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη το 1964.


Ερμήνευσε τα πρώτα τραγούδια του Γιάννη Σπανού που σηματοδότησαν και την αρχή του Νέου Κύματος ενώ συνεργάστηκε και με άλλους συνθέτες.


Τελευταία της εμφάνιση ήταν τον περασμένο χειμώνα σε μουσική σκηνή στο Γκάζι μαζί με τραγουδιστές του Νέου Κύματος.


Την Τρίτη, στο νεκροταφείο Ηλιούπολης, θα γίνει η κηδεία της δημοφιλούς τραγουδίστριας

Οι αντιδράσεις για την απώλεια της Καίτης Χωματά
Συλλυπητήρια για το θάνατο της Καίτης Χωματά εξέφρασαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η ΝΔ και ο δήμαρχος Αθηναίων.
Το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η Καίτη Χωματά ταυτίστηκε με το «Νέο Κύμα» τις δεκαετίες του '60 και του '70, έδωσε τη φωνή της σε ένα μουσικό ρεύμα που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά.

"Η διαδρομή της υπήρξε δημιουργική, σεμνή και συνεπής, όπως και ή ίδια ως χαρακτήρας και ως ερμηνεύτρια. Η φωνή της μέσα από τα τραγούδια θα μείνει ζωντανή ώστε να θυμίζει το ήθος της, τόσο το προσωπικό όσο και το καλλιτεχνικό", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, δήλωσε:

«Η Καίτη Χωματά, αντιπροσωπευτική εκπρόσωπος του Νέου Κύματος, δεν είναι πια μαζί μας. Η επάρατη νόσος νίκησε μια φωνή, συνδεδεμένη με μια Ελλάδα, που δημιουργούσε πολιτισμό, μουσική, τραγούδια, τέχνη … Είναι σίγουρο ότι εκεί που είναι, τα σύννεφα έχουν φύγει και έχει γίνει αστέρι … ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε:

"Η Καίτη Χωματά η αρχετυπική ερμηνεύτρια του Νέου Κύματος, η γυναίκα που με την γνήσια συμπαθή παρουσία της και την ζεστασιά της φωνής της τραγούδησε τις αναμνήσεις της γενιάς των μπουάτ, δεν είναι πια κοντά μας. Στο Δήμο Αθηναίων πάντοτε βρίσκαμε αφορμές να απολαμβάνουμε τα τραγούδια της μέσα από τις εμφανίσεις της στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που θα κάνει την απουσία της πιο ηχηρή" 


ΣΚΑΪ.gr