e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Αϊτή: Επείγει η απομόνωση των περιστατικών χολέρας

Ομάδες αξιολόγησης στέλνονται στο Μιρεμπαγιέ και το Πτι Ριβιέ 
 
Μετά την επιβεβαίωση της επιδημίας χολέρας στην περιοχή Αρτιμπονίτ της Αϊτής, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) περιθάλπουν ασθενείς με συμπτώματα χολέρας στην πόλη Σεν Μαρκ (Saint Marc). Οι ομάδες των ΓΧΣ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον Υπουργό Υγείας της Αϊτής στο νοσοκομείο Σεν Νικολά στην περιοχή Σεν Μαρκ, όπου υπάρχουν σχέδια να στηθεί ένα κέντρο θεραπείας χολέρας στο κέντρο της πόλης που θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στην εβδομάδα.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών στο νοσοκομείο Σεν Νικολά στην περιοχή Σεν Μαρκ, που δεν έχει την υποδομή να διαχειριστεί μια επείγουσα κρίση χολέρας», αναφέρει η Φεντερίκα Νογκαρότο, συντονίστρια της ομάδας επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στο Σεν Μαρκ. «Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να απομονώσουμε τους ασθενείς χολέρας από τους υπόλοιπους, ώστε να μπορέσουμε να περιθάλψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους έχουν προσβληθεί από την ασθένεια εμποδίζοντας παράλληλα τη μετάδοσή της. Αυτό θα βοηθήσει και στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή στήνουμε άλλο ένα απομονωμένο κέντρο θεραπείας χολέρας».

Το προσωπικό των ΓΧΣ που αποτελείται από 20 άτομα, γιατροί, νοσηλευτές και εξειδικευμένοι τεχνικοί, υποστηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου Σεν Νικολά. Για την ακρίβεια, απομονώνουν τους ασθενείς χολέρας από τους ασθενείς που βρίσκονταν στο νοσοκομείο πριν το ξέσπασμα της επιδημίας.
Για την αντιμετώπισης της χολέρας δίνονται στους ασθενείς άλατα ενυδάτωσης που αντικαθιστούν τα υγρά που χάνει ο οργανισμός εξαιτίας της διάρροιας και του εμετού που προκαλεί η ασθένεια. Μάλιστα σε ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και δεν μπορούν να λάβουν τα άλατα από το στόμα, χορηγείται ενδοφλέβια.
Μια ομάδα επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ έχει ήδη κάνει αξιολόγηση της κατάστασης στην περιοχή Μιρεμπαγιέ (Mirebalais) και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές ενισχύοντας τις προσπάθειές τους με προσωπικό και κατάλληλες ιατρικές προμήθειες που χρειάζονται για την περίθαλψη των ασθενών. Μια ομάδα επτά μελών των ΓΧΣ έχει αποσταλεί στο Πτι Ριβιέ (Petit Riviere). Αυτές οι ομάδες θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις ανάγκες των ιατρικών δομών και των αγροτικών περιοχών. Επίσης, ένα αεροπλάνο με 100 τόνους ιατρικών προμηθειών και προμηθειών νερού και προσωπικής υγιεινής αναμένεται να φτάσει μέσα στις επόμενες ώρες για να ενισχύσει τις προσπάθειες των ομάδων που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιδημία προσφέροντας επιπλέον εξοπλισμό.
Η απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, προώθηση της υγιεινής μέσω της εκπαίδευσης και διανομή ειδών προσωπικής υγιεινής (σαπούνια) και ασφαλούς πόσιμου νερού είναι τα βασικά βήματα για να αποτραπεί περαιτέρω μετάδοση της ασθένειας. Η χολέρα είναι μια οξεία εντερική λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια που μεταφέρονται στα ανθρώπινα περιττώματα και μπορούν να μεταδοθούν μέσω του νερού, κάποιων τροφίμων και πιο σπάνια από άτομο σε άτομο. Τα κύρια συμπτώματα της ασθένειας είναι η διάρροια και ο εμετός που προκαλούν σοβαρή αφυδάτωση και γρήγορο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως 3-5 εκατομμύρια περιστατικά χολέρας και 100.000-120.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας. Μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο οι ΓΧΣ ανταποκριθήκαμε σε επιδημίες χολέρας στο Καμερούν, το Τσάντ, το Νίγηρα, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, την Παπούα-Νέα Γουινέα και τη Ζάμπια.
 
Η παρέμβαση των ΓΧΣ
Σεν Μαρκ
Οι ομάδες των ΓΧΣ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον Υπουργό Υγείας της Αϊτής στο νοσοκομείο Σεν Νικολά στην περιοχή Σεν Μαρκ. Υπάρχουν σχέδια να στηθεί ένα κέντρο θεραπείας χολέρας στο κέντρο της πόλης που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.
Πτι Ριβιέ
Οι ΓΧΣ στήνουμε στην πόλη ένα κέντρο θεραπείας χολέρας χωρητικότητας 20 κλινών, ενώ οι ομάδες μας έχουν ήδη εξετάσει 89 περιστατικά χολέρας.
Πορτ-ο-Πρενς
Κάποιοι ασθενείς με συμπτώματα οξείας διάρροιας περιθάλπονται στις εγκαταστάσεις των ΓΧΣ στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί περιστατικά χολέρας μεταξύ των ασθενών.
Από την ημέρα του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, είναι σύνηθες πολλά περιστατικά διάρροιας που έχουν προκληθεί από νερό να μην έχουν επιβεβαιωθεί ως χολέρα.
Παρόλα αυτά, οι ΓΧΣ έχουμε ήδη διαθέσιμο ένα κέντρο θεραπείας χολέρας, ενώ λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα και κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες στις εγκαταστάσεις μας στο Πορτ-ο-Πρενς, σε περίπτωση που εμφανιστούν άτομα με συμπτώματα χολέρας. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα περίθαλψης έως και 300 ατόμων. 
ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ