e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ολο και περισσότεροι φοιτητές ζητούν μετεγγραφή!

Εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μετεγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων που υπέβαλαν πρωτοετείς φοιτητές. Στην ειδική πλατφόρμα που δημιούργησε φέτος το υπουργείο Παιδείας, κατατέθηκαν 9.725 αιτήσεις, αριθμός μεγαλύτερος κατά 30% σε σχέση με τις 7.500 μετεγγραφές που πραγματοποιήθηκαν πέρσι. Αν στις ηλεκτρονικές αιτήσεις προστεθούν και εκείνες που υποβλήθηκαν στις γραμματείες των σχολών, δεν αποκλείεται η αύξηση να αγγίξει ακόμη και το 50%.

Από τις 9.725 αιτήσεις, οι 5.007 αφορούν παιδιά τρίτεκνων οικογενειών και οι 3.224 πολύτεκνων, ενώ 925 αιτήσεις κατατέθηκαν από άλλες κατηγορίες δικαιούχων (ορφανοί, φοιτητές με αθλητικές διακρίσεις και τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας). Τη δυνατότητα μετεγγραφής σε περιφερειακά τμήματα αξιοποίησαν 496 φοιτητές με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε τμήμα διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας, ενώ υπήρξαν και 73 αιτήσεις από αδέλφια που σπούδαζαν σε διαφορετικές πόλεις και ζήτησαν να μετεγγραφούν και οι δύο σε τμήματα μιας τρίτης περιφερειακής πόλης.

Η αύξηση των μετεγγραφών οφείλεται κυρίως στην κατάργηση της «βάσης του 10» που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότεροι εισακτέοι σε περιφερειακά τμήματα και συνεπώς περισσότεροι φοιτητές που επιθυμούν και δικαιούνται μετεγγραφή. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στις διοικήσεις των κεντρικών ιδρυμάτων, που θα πρέπει να υποδεχθούν ακόμη περισσότερους φοιτητές. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για μετεγγραφή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέρχεται φέτος σε 7.498 (5.019 και 2.479 αντίστοιχα), όσες δηλαδή ήταν πέρυσι οι μετεγγραφές στο σύνολό τους. Αν σε αυτούς προστεθούν και εκείνοι που έκαναν αίτηση στις γραμματείες (για λόγους οικονομικούς ή ασθένειας), ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 8.000 για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Το ζήτημα των μετεγγραφών θα συζητηθεί στη σύνοδο των πρυτάνεων που ξεκινά σήμερα στο Ρέθυμνο, καθώς τα κεντρικά πανεπιστήμια δηλώνουν αδυναμία να εκπαιδεύσουν τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών χωρίς να λάβουν πρόσθετα κονδύλια. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά - Σ. ΔEΛHΓΙΩΡΓHΣ