e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Δημόσιο, ο μεγάλος μπαταξής...

Ο μεγαλύτερος μπαταξής δεν είναι άλλος από το ελληνικό Δημόσιο. Τα «φέσια» που έχουν φορέσει στους προμηθευτές τους τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ, ξεπερνούν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε για πρώτη φορά χθες το υπουργείο Οικονομικών τα 7,1 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχουν προσμετρηθεί όλοι οι φορείς, αφού από τους 1.543 που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο της ΕΛΛΣΤΑΤ έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία μόνο για τους 893. 

Η ποιότητα μάλιστα και η ακρίβεια αυτών των στοιχείων είναι συζητήσιμη ακόμη και σήμερα, καθώς δεν έχουν προσαρμοστεί με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95) και από αυτή την άποψη δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Ολα αυτά καταδεικνύουν άλλωστε και την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Eurostat να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για την οριστικοποίηση του ελλείμματος και του χρέους της χώρας μας, αφού λόγω ακριβώς της γκρίζας αυτής κατάστασης δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος της περίφημης άσπρης τρύπας των φορέων αυτών.

Σύμφωνα, πάντως, με τα χθεσινά διαθέσιμα στοιχεία, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 ανήλθε σε 14,172 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κρατικού προϋπολογισμού σε 376,04 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων εκτός κεντρικής κυβέρνησης εκτιμώνται σε 7,2 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 5,3 δισ. ευρώ αφορούν σε παλιές οφειλές των νοσοκομείων, που έχουν ήδη ρυθμιστεί με τον Ν. 3867/2010 και έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή τους, ενώ η αποπληρωμή των υπολοίπων οφειλών έως το τέλος του έτους έχει ήδη συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης του 2010. Το σύνολο των υποχρεώσεων χωρίς τα παλαιά χρέη των νοσοκομείων ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στόχος του προγράμματος είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος κάθε έτους και τα στοιχεία αυτά έχουν συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το τελικό ύψος του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, όπως έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στην Κεντρική Διοίκηση τις μεγαλύτερες οφειλές παρουσιάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με 110.5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα μηδενικά χρέη παρουσιάζει η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή, ενώ ανεπαίσθητες θεωρούνται αυτές του υπουργείου Εσωτερικών 700 χιλιάδες ευρώ και του υπουργείου Οικονομικών με 640 χιλιάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά θα επικαιροποιούνται και θα δημοσιοποιούνται από εδώ και στο εξής κάθε μήνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεχούς παρακολούθησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αναλάβει την ευθύνη της συλλογής, επεξεργασίας και δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων από κάθε διαθέσιμη σήμερα πηγή, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Στατιστική Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων και των φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η ποιότητα και η ακρίβεια αυτών των δεδομένων θα βελτιώνεται, όσο αναβαθμίζονται οι μηχανισμοί συλλογής και επεξεργασίας από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2011, η συλλογή αυτών των δεδομένων θα γίνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τις δημόσιες δαπάνες που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.

Η δημοσίευση αφορά σε ταμειακά στοιχεία εσόδων - ή καθαρής απόκτησης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων - και δαπανών - ή καθαρής ανάληψης υποχρεώσεων - όπως και σε στοιχεία οφειλών που χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχει παρέλθει περίοδος 90 ημερών από την ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής τους.