e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τη γονιμότητα

Πρωτοποριακή έρευνα ανέδειξε για πρώτη φορά ότι γυναίκες με ομάδα αίματος Ο έχουν υψηλότερες τιμές μιας ορμόνης στο αίμα, της FSH, που σχετίζεται με τη γονιμότητα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο πληθυσμό γυναικών που επισκέπτονται κλινικές γονιμότητας. Η FSH επηρεάζεται από το αριθμό και την ποιότητα ωαρίων που παράγει η ωοθήκη. Σε γυναίκες με χαμηλή ποιότητα ωαρίων, τα επίπεδα της ορμόνης αυτής είναι πιο ψηλά. Γενικά, όσο μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μια γυναίκα, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή της FSH.


Οι γυναίκες με ομάδα αίματος Ο έχουν διπλάσια πιθανότητα να έχουν ψηλή FSH, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Αντίθετα, οι γυναίκες με ομάδες Α και ΑΒ έχουν «προστασία» ενάντια στην ηλικία (με βάση τα επίπεδα της FSH).


Βέβαια, είναι γνωστό ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι δείκτες – πέραν της FSH – που σχετίζονται με τη γονιμότητα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη μελετηθεί σε σχέση με την ομάδα αίματος.


Αναμένουμε με ανυπομονησία νέες μελέτες που να διερευνούν αυτή την σχέση ορμονών και ομάδας αίματος, ώστε να μπορούμε να συμβουλεύουμε καλύτερα τα ζευγάρια που μας εμπιστεύονται για να κάνουν παιδιά.
Το κείμενο επιμελήθηκε ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
Zougla online