e-NEWSandViews: An Editorial Post

An Editorial Post

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Απόπειρα πραξικοπήματος στο Ισημερινό

Χάος στον Ισημερινό, όπου μέλη των ενόπλων δυνάμεων κατέβηκαν στους δρόμους και έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κουίτο, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή επιδομάτων.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνο κάλεσε τους πολίτες να κάνουν ειρηνική πορεία υπέρ του προέδρου Κορία και της παραμονής του στο ύπατο αξίωμα, ενώ διαρρέουν φήμες ότι ο Κορέα βρίσκεται σε νοσοκομείο.  
 
Με εντολή του προέδρου του Περού  Αλαν Γκαρθία, έκλεισε ήδη η μεθόριος του Περού με τον Ισημερινό.
 
Η κυβέρνηση της Ισπανίας καταδίκασε σήμερα με ανακοίνωσή της την "απόπειρα πραξικοπήματος" στον Ισημερινό και εξέφρασε την υποστήριξη της στη "νόμιμη κυβέρνηση" του προέδρου Ραφαέλ Κορία.

"Βάσει των πληροφοριών για μία απόπειρα πραξικοπήματος στον Ισημερινό, η ισπανική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα οποιαδήποτε παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην νόμιμη κυβέρνηση και στους δημοκρατικούς θεσμούς του Ισημερινού", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.
Aυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πολλοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια δε δούλεψαν, αφού οι επιχειρήσεις έκλεισαν καθώς και όλα τα σχολεία σε πολλές πόλεις του Ισημερινού. Ωστόσο, με ανακοίνωσή της, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Petroecuador, ανέφερε ότι οι πολιτικές αναταραχές δεν έχουν επηρεάσει, προς το παρόν, τη λειτουργία της εταιρείας, ενώ ο στρατός έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα σημεία λειτουργίας της.

Αστυνομικοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι  για την πρόθεση του προέδρου Ραφαέλ Κορία να διαλύσει το κοινοβούλιο που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μέλη του κυβερνώντος κόμματος έχουν μπλοκάρει νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περικοπή των δημοσίων εσόδων, γεγονός που έχει αναγκάσει τον πρόεδρο να σκέφτεται τη διάλυση του σώματος, κίνηση που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με διάταγμα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, πάντως, δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς. «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω, εάν θέλετε καταλάβετε τα στρατόπεδα, εάν θέλετε αφήστε τους πολίτες χωρίς άμυνα, εάν θέλετε προδώστε την αστυνομική αποστολή σας, κάντε το», δήλωσε ο ηγέτης του κράτους σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων διαδηλωτών που έχουν καταλάβει ένα στρατόπεδο στην πρωτεύουσα.