Η αύξηση του ιατρικού τουρισμού, η μη είσπραξη του εισιτηρίου των 3 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και η μη συνταγογράφηση των αντιγράφων φαρμάκων (generics), είναι - κατά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο – τρεις σημαντικές πληγές για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων.
Σε σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τους 30 διοικητές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στους επικεφαλής των νοσοκομείων, καθώς όπως φάνηκε τους θεωρεί σε σημαντικό βαθμό ως υπαίτιους για την πιθανή διόγκωση – αντί για μείωση - των δαπανών του ΕΣΥ.
«Πως είναι δυνατόν να πέφτουν έξω οι προϋπολογισμοί σας τη στιγμή που έχω ενημέρωση ότι μειώνονται οι δαπάνες; Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι επανάληψη του 2009. Τι είναι αυτό;», είπε στους διοικητές ο κ. Α. Λοβέρδος, προσθέτοντας μάλιστα ότι «όποιος δεν είναι συνεπής με αυτά που έχουμε συμφωνήσει, δεν θα είναι στην ομάδα μας».
«Τώρα υπάρχουν και τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων. Πρέπει να δείτε πως θα αξιοποιήσετε και τους δικούς σας πόρους. Εμείς δεν έχουμε άλλες δυνατότητες», τόνισε ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας ότι οι προϋπολογισμοί όλων των Νοσοκομείων για το 2011 πρέπει να μειωθούν περισσότερο, και συγκεκριμένα να πέσουν κάτω από τα 2,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο τον περασμένο Φεβρουάριο η εκτίμηση των δαπανών ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έφτασε στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο επιπλέον επιβάρυνσης με 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε έμφαση σε τρεις πηγές απώλειας πόρων στο ΕΣΥ. Πρώτη, είναι ο «ιατρικός τουρισμός», ο οποίος εμφανίζεται κυρίως σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και κοστίζει ετησίως 150 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το σημείο, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ ανέφερε ότι σχεδόν το 30% των ασθενών που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο ήταν ανασφάλιστοι.
Δεύτερη πηγή απώλειας πόρων, είναι το «εισιτήριο» των τριών ευρώ για τα τακτικά περιστατικά, το οποίο δεν εισπράττεται.
Η τρίτη, είναι η αύξηση στη συνταγογράφηση των αντιγράφων φαρμάκων (generics), από 12% που είναι σήμερα. Στη Γερμανία – ανέφερε ο κ. Λοβέρδος – στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 80% και στην Αγγλία στο 50%.